Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinna nära att dö efter strul med insulinpump

Vård • Publicerad 6 januari 2023
En vårdgivare har anmält problem med en halvautomatisk insulinpump till Läkemedelsverket. Arkivbild.
En vårdgivare har anmält problem med en halvautomatisk insulinpump till Läkemedelsverket. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

En kvinna med diabetes var nära att kvävas efter att ha satt mat i halsen under ett krampanfall troligen orsakat av för mycket insulin via en halvautomatisk pump, skriver Läkartidningen.

Kvinnan fick pumpen i mitten av december och vid incidenten misstänks pumpsystemet ha registrerat felaktiga blodsockervärden som pumpen sedan agerat på och gett för mycket insulin.

Annons

Händelsen är anmäld till Läkemedelsverket av kvinnans vårdgivare. I anmälan uppges kvinnan ha överlevt tack vare släktingar som fanns på plats och att det inte är säkert att hon hade klarat sig om hon hade varit ensam.

I anmälan står det också att kvinnan ska ha blivit allvarligt påverkad av händelsen i ett dygn efteråt med bland annat svårigheter med motoriken, yrsel, trötthet och en tröghet att tänka samt sluddrigt tal, skriver Läkartidningen.

Totalt ska kvinnan ha drabbats av tre allvarliga episoder på grund av insulinpumpen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons