Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvinna fri efter tio år i fängelse för abort

El Salvador • Publicerad 10 februari 2022
Demonstranter som kräver att kvinnor som dömts för abort ska släppas fria. Arkivbild. från 2017.
Demonstranter som kräver att kvinnor som dömts för abort ska släppas fria. Arkivbild. från 2017.Foto: Salvador Melendez/AP/TT

En kvinna i El Salvador, som dömts till 30 år i fängelse för att ha genomgått en abort, släpptes fri på onsdagen. Hon hade då tillbringat tio år bakom galler, dömd för grovt mord.

Enligt aborträttsgruppen ACDATEE drabbades kvinnan av graviditetskomplikationer 2011, varefter hon frihetsberövades.

Annons

"Den rättsliga processen kantades av oegentligheter, den respekterade inte hennes rättigheter, den respekterade inte oskuldspresumtionen (att en misstänkt ska betraktas som oskyldig tills det att motsatsen har bevisats, reds anm) och hon fängslades omedelbart", skriver ACDATEE i ett uttalande.

Sedan i december har fem kvinnor som har dömts för abort släppts fria.

Abort är sedan 1998 totalförbjudet i landet och att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse. Ofta döms kvinnorna för mord i stället och därmed till betydligt längre fängelsestraff.

Aborträttsorganisationer i El Salvador kämpar för att abort ska bli tillåtet om kvinnans liv är i fara, fostret inte skulle överleva utanför livmodern och vid våldtäkt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons