Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kvicklera undersöktes inte före skred

Ingen provtagning genomfördes för att se om det fanns kvicklera i det skreddrabbade området i Stenungsund, rapporterar Dagens Nyheter.
Olyckor • Publicerad 27 september 2023
Jordskredet skadade bland annat motorvägen.
Jordskredet skadade bland annat motorvägen.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Enligt dokument som tidningen begärt ut har markprover tagits och skickats för analys före det att närliggande markarbeten inleddes. Dessa prover visar däremot inte på förekomsten av kvicklera.

Detta trots att platsen tidigare pekats ut som riskområde för kvicklera, som kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer.

Annons

– Om man vill bygga något alls i Västsverige behöver man lära sig att hantera kvicklera. Men det är viktigt att känna till om man har kvicklera eller inte, så att man inte jobbar med för liten säkerhetsmarginal, säger HannaSofie Pedersen vid Statens geotekniska institut (SGI) till tidningen.

Bygglovshandlingar för hus i närheten konstaterar att det faktiskt finns kvicklera i marken i området kring E6:an, vilket Vetenskapsradion var först att rapportera om.

Samtidigt skärptes rekommendationerna för vilka undersökningar som ska genomföras så sent som i år. Något som innebär att det inte var lika tydligt vid tiden för markundersökningen.

Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar just nu ärendet som grov allmänfarlig vårdslöshet. Men vad som orsakade skredet är ännu oklart.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons