Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kurz anklagas för falskt vittnesmål – nekar

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz utreds för falskt vittnesmål inför en kommission som granskar korruptionsskandalen "Ibizagate", som fällde landets tidigare regering.
Österrike • Publicerad 12 maj 2021
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.Foto: Florian Schroetter/AP/TT

Såväl Kurz som hans stabschef är föremål för utredning, enligt förbundskanslern, som nekar till att ha farit med osanning.

– Jag visste att det fanns ett lagstadgat krav att säga sanningen, så givetvis svarade jag sanningsenligt, säger han vid en hastigt sammankallad presskonferens i Wien.

Annons

Ibizaaffären syftar på efterspelet till en video publicerad av tyska medier, föreställande Kurz tidigare koalitionspartner Heinz-Christian Strache (FPÖ) kohandlande på fyllan med en kvinna han trodde var släkting till en rysk oligark. Strache lovade lukrativa offentliga kontrakt i utbyte mot ekonomisk hjälp i valrörelsen, och slog också fast att "journalister är de största hororna på planeten".

Skandalen briserade kort efter det att en lokal FPÖ-avdelning delat ut nyhetsbrev till alla hushåll i Adolf Hitlers födelsestad, innehållande en dikt där migranter jämfördes med råttor, och ledde till att regeringen avgick i maj 2019.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons