Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kuppförsök i Guinea-Bissau

Ett kuppförsök förefaller ha avvärjts i Guinea-Bissau under tisdagen.
Guinea-Bissau • Publicerad 1 februari 2022
Guinea-Bissaus president Umaro Sissoco Embaló. Arkivbild från november 2021.
Guinea-Bissaus president Umaro Sissoco Embaló. Arkivbild från november 2021.Foto: Michel Euler/AP/TT

Det västafrikanska landets president Umaro Sissoco Embaló meddelade på kvällen att flera människor befaras ha dödats och skadats i samband med kuppförsöket.

Enligt presidenten var kuppförsöket kopplat till beslut som han fattat om att bekämpa "knarkhandel och korruption".

Annons

– Angriparna borde ha talat med mig före dessa blodiga och dödliga dåd ägde rum. Många har skadats allvarligt och liv har gått till spillo, fortsatte han utan att konkret ange vem eller vilka som låg bakom kuppförsöket.

Enligt vittnen på plats gick flera beväpnade soldater och civila personer in i regeringsbyggnaden när Embaló och bland andra landets premiärminister troligen befann sig där på ett regeringsmöte.

Byggnaden omringades av soldater och skottlossning hördes under eftermiddagen. En journalist från nyhetsbyrån AFP beordrades lämna området medan soldater siktade på honom med gevär.

Det tidigare portugisiska koloniallandet Guinea-Bissau har utsatts för fyra statskupper sedan befrielsen 1974. Den senaste 2012.

Landet har under 2000-talet använts som transithamn för kokainleveranser till Europa då narkotikaligor från Sydamerika har utnyttjat den svaga staten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons