Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kungen om ändrad tronföljd: "Orättfärdigt"

Kung Carl Gustaf kallar grundlagsändringen som gjorde kronprinsessan Victoria till tronarvinge för orättfärdig.
Kungahuset • Publicerad 3 januari 2023
Kung Carl Gustaf står fast vid att lagändringen som gjorde kronprinsessan Victoria till kronarvinge var orättfärdig. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf står fast vid att lagändringen som gjorde kronprinsessan Victoria till kronarvinge var orättfärdig. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Carl Philip föddes på våren 1979 var det han som en gång skulle ärva tronen av sin far. Men en grundlagsändring var redan på gång och successionsordningen ändrades den 1 januari 1980. Därmed blev prinsens storasyster Victoria tronarvinge och tituleras sedan dess kronprinsessa.

"Orättfärdigt"

Kungen var emot förändringen redan då den skedde, och i SVT:s kommande dokumentärserie står han fast vid sin åsikt.

Annons

– Min son var född och sen helt plötsligt ändrade man och han blev av med det hela. Det är ganska märkligt. Jag tycker att det är orättfärdigt.

– Det är knepigt med lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar inte klokt. Det tycker jag fortfarande, säger kung Carl Gustaf.

Kontroversiellt Bruneibesök

Kungen står också fast vid de positiva omdömen om sultanen av Brunei som han gjorde i en uppmärksammad intervju 2004.

Under 2004 gjorde kungen ett statsbesök i sultanatet Brunei. Besöket gav upphov till en kris inom den svenska monarkin. Kungen kritiserades för att ha lovordat kungahuset.

– Brunei är ett mycket öppet land, sultanen har en kolossal närhet till folket, sade kung Carl Gustaf om sultanen Hassanal Bolikiah till Sveriges Radio under sitt besök.

Resan var kontroversiell redan före besöket. Landet som ligger på Borneos nordvästkust är en diktatur där makten ärvs och sultanen styr via dekret. Landet är även kritiserat av den svenska regeringen för att det uppvisar brister när det gäller mänskliga rättigheter.

Står fast vid omdömet

Den socialdemokratiska regeringen valde att ligga lågt med att kommentera kungens agerande, men från samtliga andra partier kom kraftig kritik mot uttalandet.

Nu, nästan 20 år senare, beskriver kung Carl Gustaf krisen och kritiken som ”ett totalt missförstånd”. I dokumentären Sveriges sista kungar står han fast vid sina omdömen om sultanen.

– Han åkte runt och var väldigt nära alla människor. En gång om året vid nationaldagen eller motsvarande bjöd han ju in 30 000 människor i sitt slott. Man kan ju inte bli mer nära, säger kungen till SVT och fortsätter:

– Sen att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en "ruler" på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons