Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kungen om kritiken: "Det har smärtat mig djupt"

Kung Carl Gustaf kommenterar nu den kritik han fått efter uttalanden kring tronföljden och den grundlagsändring som gjorde Victoria till kronprinsessa.
"Det har smärtat mig djupt", säger kungen i ett skriftligt uttalande.
Kungahuset • Publicerad 5 januari 2023
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria. Bilden togs i samband med invigningen av Slussbron.
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria. Bilden togs i samband med invigningen av Slussbron.Foto: Janerik Henriksson/TT

Uttalandena om tronföljden görs i den aktuella SVT-dokumentären "Sveriges sista kungar". Kungen säger där att han fortfarande tycker att den grundlagsändring som gjorde Victoria till tronarvinge i stället för prins Carl Philip var "ganska märkligt".

– Det är knepigt med lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar inte klokt. Det tycker jag fortfarande, säger kungen i dokumentären.

Intervju under hösten

Annons

Kung Carl Gustaf har de senaste dagarna bland annat kritiserats för att inte stå bakom kronprinsessan Victoria och vara sexistisk.

Nu bemöter han kritiken i ett uttalande på kungahusets hemsida.

"Under hösten, vid två intervjutillfällen, fick jag frågor om ändringen av successionsordningen 1980 till förmån för det förstfödda barnet – oberoende av kön. Jag delgav då mina tankar kring att Prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins", säger kungen.

"Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare."

"En extraordinär tillgång"

Kungen betonar att det han säger i dokumentären "ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria".

"Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige."

"Sveriges sista kungar" kan ses nu på SVT Play och har premiär på linjär-tv den 12 januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons