Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kronofogden säljer knarkvinster i Bitcoin

Kronofogden förbereder en rekordstor auktion av kryptovalutan bitcoin. Det handlar om frysta knarkvinster från droghandelssajten Flugsvamp 2.0, till ett värde av cirka 14 miljoner kronor, rapporterar .
Brott • Publicerad 13 oktober 2022
Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger. Arkivbild.
Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tillgångarna beslagtogs 2018 i samband med att polisen avslöjade mannen bakom Flugsvamp 2.0, en marknadsplats för illegala droger på darknet.

– Polisen lyckades säkra 71 bitcoin tillsammans med en tillhörande kryptonyckel. Därefter kunde tillgångarna överföras till polisens egen bitcoinplånbok, säger åklagare Annika Wennerström till tidningen.

Annons

Vid tidpunkten uppgick värdet på de frysta tillgångarna till 6,3 miljoner kronor. I dag har det mer än fördubblats till cirka 14 miljoner kronor.

Stort antal bitcoin saknas

Sedan den 30-årige mannen dömts till drygt elva års fängelse ska staten via Kronofogden nu försöka realisera brottsvinsterna via exekutiv auktion.

Enligt hovrättsdomen tjänade 30-åringen totalt 1 479 bitcoin. Han är dömd till att betala tillbaka hela bitcoinvinsten till staten, för närvarande till ett motsvarande värde på 319 miljoner kronor.

– Vi har gjort stora ansträngningar för att hitta de återstående tillgångarna, men hittills inte nått framgång, säger åklagare Wennerström till Di.

Flydde till Turkiet

Efter att först ha friats i tingsrätten försvann 30-åringen i samband med att åklagarna framfört sitt häktningsyrkande i hovrätten. Mannen är internationellt efterlyst och polisen är relativt säkra på att han är i Turkiet.

Sverige saknar utlämningsavtal med Turkiet, men polisen jobbar på att få honom utlämnad.

I utredningen framkom uppgifter om att 30-åringen ska ha blivit utestängd från sin bitcoinplånbok, skriver Di.

– Det verkar helt enkelt som att han har tappat bort koden, säger åklagare Wennerström till tidningen.

Fakta: Historien om Flugsvamp

Flugsvamp är en marknadsplats för illegala droger på darknet.

Originalsajten, som bara hette Flugsvamp, släcktes i ett internationellt polistillslag i november 2014. Det är inte känt vem den förste administratören, admin1, var och personen åkte aldrig fast.

Flugsvamp 2.0 lanserades i april 2015. Den låg uppe till september 2018, då en man som misstänktes vara sajtens administratör häktades. Han anklagades för att ha tagit tre procent i avgift vid alla försäljningar, vilket gjort honom till mångmiljonär. Men han friades i tingsrätten. När sajten släcktes hade den enligt polisen använts av 600 narkotikasäljare för att komma i kontakt med 17 000 köpare.

Flugsvamp 3.0 uppstod i december 2018 och hann vara aktiv i nästan tre år innan den stängdes av oklara skäl i oktober ifjol. Kort därefter uppstod Flugsvamp 4.0.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons