Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritik mot Sis-hem: "Risker för liv och hälsa"

Under lång tid har det varit platsbrist på Sis särskilda ungdomshem, något som dessutom har blivit värre med tiden. Nu riktar JO allvarlig kritik mot myndigheten.
– Problemet med platsbristen har inte minskat utan snarare blivit permanent, säger Thomas Norling, Justitieombudsman, till TT.
Samhälle • Publicerad 8 februari 2023
JO riktar nu allvarlig kritik mot Sis särskilda ungdomshem. Arkivbild.
JO riktar nu allvarlig kritik mot Sis särskilda ungdomshem. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Justitieombudsmannen (JO) Thomas Norling riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelse (Sis) särskilda ungdomshem på grund av den ansträngda platssituationen.

Förra sommaren rapporterades det om den kö av barn och unga som väntar på att få en akutplats på ett av Sis särskilda ungdomshem. JO inledde då en granskning av situationen och kritiken som nu framförs grundar sig i att platssituationen har förvärrats sedan granskningen inleddes, samt att de åtgärder som vidtagits inte anses vara tillräckliga.

Annons

– Det är inte acceptabelt, det handlar om barn och unga som är i ett svårt läge och det kan innebära risker för liv och hälsa, säger Thomas Norling.

Platsbristen blivit värre

I slutet av september förra året stod 31 barn och unga i kö till en akutplats. I slutet av november hade den siffran fördubblats, och 9 januari stod 71 barn och unga i kö till en plats.

I ett försök att lösa platsbristen tog Sis i november förra året fram en plan för att stegvis tillgängliggöra 40 platser fram till februari. Men 1 februari stod fortfarande 58 personer i kö till att få en plats på ett särskilt ungdomshem.

– Det har de inte lyckats med. Problemet med platsbristen har inte minskat utan snarare blivit permanent sedan i somras, säger Thomas Norling.

Sis generaldirektör uppger i en skriftlig kommentar att hon ser allvarligt på att myndigheten inte lyckats komma tillrätta med platssituationen.

"Att lösa platsläget är ett av Sis fokusområden där vi behöver göra ännu mer, inte minst säkerställa en snabbare genomströmning av barn och unga som är utskrivningsklara hos oss", skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Svårt rekrytera personal

Sis har uppgett att platsbristen beror på att de tillfälligt tvingats stänga hela eller delar av avdelningar och därmed inte kunnat använda alla platser som finns att tillgå. Det i sin tur beror på svårigheter att rekrytera personal.

– De har stängt 100 av 700 platser och det är en stor del. Jag har även fått från Sis att det finns många som bor på Sis-hem som väntar på att få vård någon annanstans och det är socialnämndernas ansvar, säger Thomas Norling och fortsätter:

– Systemet fungerar inte och det ställer till med stora problem. Jag har även kritiserat Sis för att de inte har tagit fram analyser och förutspått det här samt att det inte har funnits ett bättre samarbete med andra myndigheter.

Rättad: Förtydligar kring Sis plan för att tillgängliggöra fler platser.

Fakta: Sis-hem

Statens institutionsstyrelse (Sis), är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.

Sis behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. Sis tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

Källa: Statens institutionsstyrelse

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons