Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kritik mot elstödet: Kan gå till kriminella

Det är missvisande att regeringen kallar elstödet för ett högkostnadsskydd, enligt Svenska kraftnät.
Samtidigt får regeringen kritik i remissvar för att pengar kan betalas ut till kriminella, något som "kan framstå som stötande för allmänheten", enligt Försäkringskassan.
Politik • Publicerad 8 december 2022
Regeringen bör inte kalla elstödet för ett högkostnadsskydd, anser Svenska kraftnät. Arkivbild.
Regeringen bör inte kalla elstödet för ett högkostnadsskydd, anser Svenska kraftnät. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) svarar att hon inte tagit del av en sammanställning av remissvaren ännu och att hon tänker återkomma.

Generellt sett så arbetar myndigheterna för att situationen på elmarknaden inte ska kunna utnyttjas för brottsliga ändamål, säger hon.

Annons

TT: Kan du garantera att elstöd inte kommer att gå till kriminella?

– Vi kommer att göra allt vi kan för att undvika missbruk och nu kommer vi att ta del av remisserna som kommit in och återkomma och se om det föranleder några ytterligare åtgärder från vårt håll, säger Ebba Busch.

Försäkringskassan varnar

Försäkringskassan, som har ansvaret för att betala ut pengarna, varnar att regeringens elstöd riskerar att betalas ut på ett sätt som kan "framstå som stötande för allmänheten".

"Exempelvis kriminella element, utan att Försäkringskassan har vare sig praktisk eller legal möjlighet att hindra det", skriver man i sitt remissvar.

Även personer under sanktioner riskerar att få pengar.

Myndigheten har också fått information om att runt en procent av elnätskunderna saknar svenskt person- eller samordningsnummer.

Det gör att "risken är betydande" att dessa personer i högre grad – jämfört med personer med starkare anknytning till Sverige – inte kommer att få sin elpriskompensation utbetald innan förordningen upphör att gälla, enligt myndigheten.

Inget högkostnadsskydd

Tiden för när olika remissinstanser kunde lämna synpunkter på regeringens förslag till elstöd gick ut under onsdagen.

Expertmyndigheten Svenska kraftnät har också kritik och skriver att det är missvisande att regeringen i sin promemoria kallar elstödet för ett högkostnadsskydd.

Stödet – som ska betalas ut till hushåll med start i februari – ska kompensera för en historisk hög kostnad för elförbrukning under oktober 2021 till september 2022 och inte en framtida förbrukning.

Annons

Myndigheten skriver också att det kan vara svårt att i enskilda fall avgöra vem som är elkonsument respektive företag när stödet ska betalas ut.

"Svenska kraftnät anser att det i PM bör tydliggöras hur man exempelvis ska se på dödsbon, enskilda firmor, ägare av skogsmark, ideella föreningar", med flera.

Norra Sverige utan

Villaägarnas riksförbund, som också getts möjlighet att ha synpunkter på elstödet, är kritiskt till att norra Sverige blir utan stöd – trots att hushåll i elområde 1 och 2 under inledningen av december haft samma höga priser som i övriga landet.

"Hushåll i norra Sverige riskerar att få samma ekonomiska påfrestning som i övriga landet, men de blir helt utan stöd på grund av sitt historiska pris."

Förbundet skriver samtidigt att det inte finns tid att göra om och göra rätt utan regeringen måste sjösätta stödet så fort som möjligt och sedan komplettera det.

Fakta: Så fungerar elstödet

En fysisk person som tar ut el från ett nätföretags elnät i en eller flera uttagspunkter för konsumentändamål i Sverige (elkonsument) ska ha rätt till elstöd om:

Uttagspunkten finns i elområde 3 eller 4 (södra och mellersta Sverige), el togs ut för förbrukning i uttagspunkten någon gång under oktober 2021–september 2022, och elkonsumenten hade rätt att ta ut el i uttagspunkten enligt ett avtal med nätföretaget den 17 november 2022.

Stöd ska lämnas för el som har tagits ut för förbrukning under oktober 2021–september 2022, till den del förbrukningen inte överstiger tre miljoner kilowattimmar för en uttagspunkt, med:

79 öre per kilowattimme för en uttagspunkt som finns i elområde 4, och 50 öre per kilowattimme för elområde 3.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons