Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kristersson: "Risken för våldsdåd har ökat"

Sverige är i ett farligare läge och risken för våldsdåd har ökat, anser statsminister Ulf Kristersson. Mörka och tunga frågor skärper allvaret när han möter Lunds studenter.
Blir det krig mellan Nato och Ryssland och kan det vara slutet? undrar en student.
Politik • Publicerad 1 februari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) gästar en studentafton i Lund och får oroliga frågor: "Blir det krig mellan Nato och Ryssland?"
Statsminister Ulf Kristersson (M) gästar en studentafton i Lund och får oroliga frågor: "Blir det krig mellan Nato och Ryssland?"Foto: Johan Nilsson/TT
"Det var ingen fjäskresa", säger Ulf Kristersson.
"Det var ingen fjäskresa", säger Ulf Kristersson.Foto: Johan Nilsson/TT

Statsministerafton är en tradition i Lund och på onsdagskvällen var det Ulf Kristerssons (M) tur. Alla förstår vidden av katastrofen om Ryssland skulle använda kärnvapen, konstaterar han. Men fortsätter:

– Ingen vågar säga att de riskerna är borta på något sätt. Men nej, vi tänker inte i termer av vad händer om Ryssland vinner och lägger under sig ett av Europas stora länder och sedan fortsätter med att göra anspråk på andra. Nej, vi tänker: Ukraina ska befrias, Ukraina ska vinna.

"Allvarligt läge"

Annons

Han upprepar att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Terrorhotet kan ha ökat efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden, men han vill inte själv gradera hur mycket, det är säkerhetspolisens uppgift.

– Man behöver inte ha livlig fantasi för att förstå att det här ökar riskerna för att det sker allvarliga våldsdåd, säger Ulf Kristersson.

En student undrar om "skytteltrafik" till Turkiet varit rätt strategi, något som ibland har kallats "fjäskresor". Men Kristersson tycker inte att han har varit på någon fjäskresa:

– Jag var på min resa, det var inte du. Jag vet vad som sades där, det var ingen fjäskresa. Det var en detaljerad genomgång av hur vi ligger till med den svensk-finsk-turkiska överenskommelsen.

Inget alternativ

Det har aldrig varit något alternativ för Sverige att luta sig tillbaka och lita på att de 28 Natoländer som redan öppnat armarna för Sverige och Finland skulle se till att frågan löser sig, understryker han också.

– Det är vi som vill gå med i Nato, det är inte Nato som vill gå med i Sverige – för att säga det lite brutalt.

– De vill veta två saker: De vill veta att alla andra Natoländer tycker att det är en bra idé att Sverige och Finland kommer med. Och de vill veta att Sverige är en nettobidragsgivare i säkerhet, inte bidragstagare i säkerhet, säger Ulf Kristersson..

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons