Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fördel Kristersson - L behövs inte för budgeten

Moderatledaren Ulf Kristersson ligger just nu bäst till för att bli statsminister. Svåra regeringsförhandlingar väntar i så fall.
Står sig siffrorna behövs inte Liberalernas stöd för en budget.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) får sannolikt bilda regering.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) får sannolikt bilda regering.Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson träffade på måndagen Moderaternas partiledare för samtal. Ingen av partiledarna ville dock kommentera samtalen efter mötet.

Annons

Efter valnatten leder högerpartierna med ett mandat i kampen om regeringsmakten.

Men först på onsdag räknas de återstående rösterna.

Kristersson betonade i sitt valnattstal att det definitiva resultatet måste fastställas innan något annat sker.

– Men om vi då har de parlamentariska förutsättningarna, kommer jag samla min sida i politiken till samarbete, sade han.

Kristersson har gått till val på att tillsammans med Kristdemokraterna (KD) bilda en regering, som samarbetar med Liberalerna (L) och Sverigedemokraterna (SD).

Kan störa planen

Att SD nu blivit större än Moderaterna (M) kan ställa till problem för de planerna.

Om det blir maktskifte räknar SD-ledaren med att hans parti får "en central roll" i det nya styret.

– Vår ambition är att sitta med i regeringen, sade Jimmie Åkesson i sitt valnattstal.

SD-ledaren uppgav också att "det absolut bästa för Sverige just nu är en majoritetsregering".

Men Kristersson har tidigare sagt att han inte vill ha med SD i en regering, utan i stället samarbeta med partiet i riksdagen.

Annons

Och L vill inte stödja en regering där SD ingår. Än mindre sitta i en regering tillsammans med SD.

SD-ledaren Åkesson krävde i sitt tal dock inte att få vara med i en regering utan nöjde sig med att tala om en "ambition".

Höjer kraven?

De andra tre högerpartierna kan dock räkna med att Åkesson kommer att kräva stort inflytande över en eventuell M-ledd regerings politiska program.

SD är det enda av de fyra partierna i högeroppositionen som har gått framåt i valet.

Redan innan valet talade SD om att man har förberett ett hundratal förslag som man tänker driva i eventuella regeringsförhandlingar.

Åkesson gjorde då också klart att han förväntade sig inflytande i relation till partiets storlek och en konkret plan, eller avtal, för när partiets prioriterade förslag ska genomföras.

L behövs inte

M, KD, L och SD har redan innan valet kommit överens om grunddragen för till exempel rätts- och migrationspolitiken. Men SD har flera förslag på de områdena som inte L gillar. SD säger också nej till M:s förslag om att strama åt a-kassa och sjukförsäkring.

Likt M backade både L och KD i valet jämfört med 2018. Det gör det inte lättare för de två sistnämnda att stoppa M:s och SD:s förslag om att skära många miljarder i biståndet.

Liberalernas stöd behövs för att Ulf Kristersson ska bli vald till statsminister. Men om nuvarande resultat står sig, kommer Liberalernas röster inte behövas för att en Kristerssonregering ska få igenom sin budget.

S, V och MP får bara ihop 150 mandat mot 159 för M, KD och SD. Det enda sättet för S-sidan att få igenom en budget är att Centern skulle skriva ihop sig om en sådan med V i opposition, vilket får betraktas som mindre sannolikt.

Annons

Det här betyder att Liberalernas möjlighet till inflytande över politiken finns fram till statsministeromröstningen. Det är då de kan ställa krav.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons