Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj ber om ytterligare hjälp av G7

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber G7-länderna om ytterligare stöd efter två dagar av omfattande rysk beskjutning.
Samtidigt säger stormakterna att Ukraina kommer att få stöd "så länge som krävs".
Ukraina • Publicerad 11 oktober 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron var en av deltagarna i tisdagens digitala G7-möte.
Frankrikes president Emmanuel Macron var en av deltagarna i tisdagens digitala G7-möte.Foto: Christophe Archambault/AP/TT

G7-ländernas digitala krismöte på tisdagseftermiddagen svensk tid arrangerades i all hast efter sprängningen av Krimbron i helgen och ryska attacker mot civila områden i Ukraina på måndagen.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför G7 bad han om ytterligare finansiellt och militärt stöd.

Annons

– Jag ber er att stärka den övergripande ansträngningen att hjälpa ekonomiskt med att skapa en luftsköld för Ukraina. Miljontals människor kommer att vara tacksamma för sådan hjälp.

Drar in Belarus

Han varnade samtidigt för att den ryska presidenten Vladimir Putin kan komma att driva på kriget ytterligare och hänvisade till de två senaste dagarnas intensiva flyganfall runtom i Ukraina.

Zelenskyj konstaterade även att Ryssland försöker dra in allierade Belarus direkt i kriget genom att påstå att Ukraina förbereder en attack mot Belarus.

– Den ryske ledaren, som nu är i slutskedet av sitt styre, har fortfarande utrymme för ytterligare eskalering, säger han och tillade att det här är "ett hot mot oss alla".

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko meddelade på tisdagen att Belarus och Ryssland utökar det militära samarbetet genom att mobilisera ett gemensamt förband inom ramen för deras så kallade statsunion.

Efter G7-mötet krävde ledarna i ett uttalande att Belarus "slutar möjliggöra Putins invasion".

Stöd så länge som krävs

Stormakterna försäkrade Zelenskyj om att de "inte har avskräckts och är uthålliga i åtagandet att ge Ukraina det stöd som krävs för att upprätthålla dess suveränitet och territoriella integritet".

G7-ledarna håller Putin ansvarig för de senaste attackerna mot ukrainska städer och skriver att de kommer ställa den ryske presidenten till svars.

"Vi fördömer dessa attacker på det starkaste möjliga sätt och påminner om att urskillningslösa attacker mot oskyldiga civila utgör ett krigsbrott".

Samtidigt framhöll de att det är Ukraina som sätter villkoren för eventuella fredsförhandlingar.

Små förväntningar

Annons

G7 samlar sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU är med. Ryssland var fram till den olagliga annekteringen av Krim 2014 medlem i vad som då kallades G8.

Inför G7-mötet sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov att Ryssland har små förväntningar på mötet och att "konfrontationen" med väst fortgår, rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons