Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kräver livstid för Kungens kurva-mord

Den 24-årige man som dömts för mord och mordförsök vid Kungens kurva utanför Stockholm förra året bör dömas till livstids fängelse. Det anser åklagaren, som överklagar Södertörns tingsrätts dom om 17 år och tio månaders fängelse.
Brott • Publicerad 5 maj 2021
Polis på plats efter skottlossningen vid Kungens kurva den 18 januari förra året. Totalt avlossades minst 26 skott, från två olika vapen. Arkivbild.
Polis på plats efter skottlossningen vid Kungens kurva den 18 januari förra året. Totalt avlossades minst 26 skott, från två olika vapen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En ung man dog och en kvinna skadades när en bil körde in vid macken i januari förra året, och en eller flera gärningsmän som satt i den började skjuta mot det fordon som offren befann sig vid. 24-åringen körde enligt tingsrättens dom den bil som skytten/skyttarna färdades i.

"NN:s (24-åringens) medverkan har varit en direkt förutsättning för att gärningarna skulle kunna äga rum, skriver åklagaren Johanna Rejdemo Storbjörk i den överklagan som lämnats in till rätten.

Annons

24-åringen, som kopplats till det så kallade Vårbynätverket, har hela tiden nekat till brott. Den egentliga måltavlan för dådet ska ha varit en man från en rivaliserande gruppering. Han klarade sig dock oskadd.

Åklagaren anser också att en man som i tingsrätten fälldes för falskt larm sedan han ringt polisen och hävdat att han blivit rånad på sin bil – den som användes vid skottlossningen – även ska fällas för skyddande av brottsling, grovt brott. Åklagaren skriver i överklagan att mannen varit medveten om för vad och av vilka som bilen använts, och att han aktivt lett polisen på villospår.

"Att med denna vetskap ringa 112 och uppge falska uppgifter om ett rån, oavsett om det primära syftet varit att skydda sig själv, är enligt min bedömning att bedöma som skyddande av brottsling", skriver hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons