Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokraters krav till Biden: Utvisa Bolsonaro

Tiotals demokrater uppmanar den amerikanske presidenten Joe Biden att utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro – och hans anhängare.
USA • Publicerad 13 januari 2023
USA:s president Joe Biden uppmanas utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro som befinner sig i Florida sedan den 30 december. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden uppmanas utvisa Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro som befinner sig i Florida sedan den 30 december. Arkivbild.Foto: Bruna Prado/AP/TT

Högerpopulisten Bolsonaro – en nära allierad till USA:s tidigare president Donald Trump – flög till Florida den 30 december i stället för att delta i den nyvalde presidenten Lula da Silvas installationsceremoni.

Innan han lämnade kallade han valresultatet från oktober orättvist. Och i Florida befinner han sig fortfarande.

Annons

I söndags stormades tre av Brasiliens maktcentrum av Bolsonaros anhängare – en kupp som påminner mycket om stormningen av kongressen i Washington DC i USA för två år sedan.

Inte undkomma

Nu uppmanar 41 demokratiska ledamöter i ett brev president Biden att inte låta Bolsonaro "eller någon annan före detta brasiliansk tjänsteman" ta sin tillflykt till USA för att undkomma rättvisa för eventuella brott i hemlandet.

"Vi vet av egen erfarenhet vilken inverkan – både omedelbar och långsiktig – det har när regeringstjänstemän undergräver demokratiska normer, sprider desinformation och uppmuntrar våldsbejakande extremism" skriver de i brevet.

Vidare uppmanar de Biden att bedöma om Bolsonaros besök i USA fortfarande är lagligt, eftersom han kan ha rest till USA med visum för officiella besök – trots att han inte längre är president.

Inga förfrågningar

Utrikesminister Antony Blinken säger att USA inte fått några förfrågningar om Bolsonaro – men att Biden kommer att arbeta nära Lula da Silva som ska besöka Washington.

– Vi står med Brasiliens demokrati och dess institutioner, sade Blinken i onsdags.

Bolsonaro har i en intervju med CNN Brasil sagt att han tänkt återvända i slutet av januari, men blir tvungen att skjuta upp hemresan på grund av hälsoskäl.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons