Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krav på utredning av barnbilder på nätet

Många vuxna sprider bilder och uppgifter om sina barn i sociala medier, ofta helt harmlöst. Andra publiceringar kan däremot vara kränkande.
Internet • Publicerad 2 april 2022
Barninfluencer på nätet. Arkivbild.
Barninfluencer på nätet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Juridiskt är området en gråzon, som skyndsamt bör utredas, anser Lotta Persson på Statens medieråd och Mårten Schultz, Institutet för juridik och internet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Influerare som använder sina barn i sin verksamhet samt föräldrar som publicerar uppgifter om barns sjukdomar eller om dem som brottsoffer, är några exempel.

Annons

Utmaningar för rättsväsendet är enligt skribenterna bland annat:

När kan en vårdnadshavare anses ha vägt in barnets bästa? Kan ett äldre barn samtycka till en publicering? Finns ett tillräckligt skydd på arbetsrättens område? Har lagstiftningen tagit höjd för vårdnadshavarens eventuellt dubbla roller – den som ska skydda barnet, och den som tjänar på en publicering?

"Vi uppmanar därför regeringen att utreda frågorna för att säkerställa att barn erhåller dels ett tillräckligt arbetsrättsligt skydd, dels ett tillräckligt starkt skydd för den personliga integriteten", skriver Persson och Schultz.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons