Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krav på omröstning om Finlands finansminister

Det fortsätter att storma kring Finlands nya regering. En enhällig opposition vill att talmannen ska kalla in riksdagen för en förtroendeomröstning om finansminister Riikka Purra.
Finland • Publicerad 13 juli 2023
Finansminister Riika Purra tillsammans med statsminister Petteri Orpo. Arkivbild
Finansminister Riika Purra tillsammans med statsminister Petteri Orpo. ArkivbildFoto: Jussi Nukari/AP/TT

På torsdagskvällen beslöt Centern att be talmannen Jussi Halla-aho att avbryta riksdagens sommaruppehåll och kalla in ledamöterna till en förtroendeomröstning om finansminister Riikka Purra, som är partiledare för Sannfinländarna. Tidigare har de andra oppositionspartierna sagt sig stå bakom en förtroendeomröstning, rapporterar Svenska Yle.

Purra tvingades häromdagen be om ursäkt för rasistiska inlägg i sociala medier från 2008.

Annons

Talmannen Halla-aho, som också tillhör ytterhögerpartiet Sannfinländarna, har sagt att han bara tänker kalla in riksdagen till ett extra möte om majoriteten kräver det.

För att få ihop en majoritet krävs i så fall att något av regeringspartierna ansluter sig. När riksdagen i slutet av juni röstade om förtroende för dåvarande näringsminister Vilhelm Junnila, även han från Sannfinländarna, röstade Svenska folkpartiets ledamöter emot Junnila eller lade ner sina röster. Han klarade omröstningen men valde senare att avgå.

Fakta: Regeringen Orpo

Finlands högerregering, med den samlingspartistiska statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.

Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons