Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt ökad smittspridning i Tyskland

Det senaste dygnet har Tyskland rapporterat 4 000 nya fall av covid-19, vilket är den högsta siffran på flera månader, enligt tyska smittskyddsmyndigheten Robert-Koch-Institut (RKI).
"Oroväckande", tycker hälsoministern.
Tyskland • Publicerad 8 oktober 2020
Tysklands hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn. Arkivbild.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

När läget var som värst i våras insjuknade drygt 6 000 personer per dygn i Tyskland. Den senaste dygnssiffran från RKI, 4 058 nya fall, är på en nivå som inte skådats sedan april.

– Siffrorna visar en oroväckande ökning. Hittills har knappt något annat land i Europa hanterat krisen lika väl (som Tyskland). Men vi får inte slumpa bort det vi har åstadkommit, säger hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn vid en presskonferens.

Annons

I ljuset av att ökningen sker i stort sett i hela landet varnar RKI-chefen Lothar Wieler för att situationen snart kan spåra ur.

– Det är möjligt att vi kommer att se fler än 10 000 nya fall om dagen, och att viruset börjar spridas okontrollerat, säger han.

Inhysning förbjudet

I onsdags enades merparten av Tysklands delstater om ett så kallat "Beherbergungsverbot" – inhysningsförbud – som förbjuder hotellägare att välkomna besökare från riskområden, även inom Tyskland, försåvitt de inte kan uppvisa ett negativt covid-19-test från de senaste 48 timmarna.

I princip gäller detta för resenärer från områden med mer än 50 nya fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna. Bland annat Berlin står dock utanför uppgörelsen.

Plastbrist på iva?

Från läkarhåll väcks nu farhågor om lokal brist på intensivvårdsplatser, trots Tysklands i internationell jämförelse mycket höga kapacitet vad gäller både iva-platser och vårdplatser generellt. Särskilt i storstäderna, och i synnerhet i Berlin, syns redan sådana tendenser, enligt Christian Karagiannidis, tillträdande ordförande för Tyska intensiv- och akutmedicinska föreningen (DGIIN).

– Jag är säker på att intensivvårdskapaciteten räcker för de kommande veckorna, men regionalt kan det bli fullt på enskilda kliniker, och de får då flyttas till kliniker på annat håll, säger han, och varnar för att patienttransporter även "längre sträckor" inom landet kan bli aktuella, säger han till Rheinische Post.

Fakta: Coronakrisen i Tyskland

Tyskland, med 83 miljoner invånare, har i jämförelse med de flesta europeiska länder klarat sig relativt bra under coronapandemin. Hittills har 311 000 fall rapporterats och drygt 9 500 personer avlidit i covid-19.

De senaste veckorna har dock antalet nya fall stigit, liksom i många andra länder, och på torsdagsmorgonen rapporterade smittskyddsmyndigheten RKI den högsta dygnssiffran sedan början av april.

Källa: Johns Hopkins-universitetet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons