Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt minskad nedskräpning i fjällen

Natur • Publicerad 11 november 2021
De svenska fjällen – betydligt renare i år. Arkivbild.
De svenska fjällen – betydligt renare i år. Arkivbild.Foto: Tommy Alven/TT

80 procent – så mycket minskade nedskräpningen på Kebnekaise under årets sommarsäsong jämfört med förra sommaren, enligt ett pressutskick från Svenska turistföreningen (STF).

För tredje året har STF i samarbete med föreningen Håll Sverige rent gjort en skräpmätning i den svenska fjällvärlden. Förutom Kebnekaise har mätningar gjorts i Helags (47 procents minskning), Storulvån (26 procents minskning) och Sylarna (oförändrat).

Annons

"Detta är något vi verkligen har jobbat hårt för. Vi har kommunicerat mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället. Alla måste bära med sig sitt skräp hem för att minska onödiga helikoptertransporter med avfall. Och som resultatet visar så har gästerna varit helt fantastiska", säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF, enligt utskicket.

Snusprillor är det överlägset vanligaste skräpet i fjällvärlden – 53 procent av totalmängden. På andra plats kommer toalettpapper, 10 procent, följt av övrigt papper, kartong och plast, 8 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons