Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftigt förlängd utbildning för ordningsvakter

Regeringen förlänger utbildningen för ordningsvakter från minst 60 till minst 160 timmar. Detta för att kunna använda dem på ett mer flexibelt sätt.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Utbildningen ger möjlighet till att använda ordningsvakter på ett mer flexibelt sätt. Arkivbild.
Utbildningen ger möjlighet till att använda ordningsvakter på ett mer flexibelt sätt. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Det här är en efterlängtad reform som ger förutsättningar för en mer flexibel och utökad användning av ordningsvakter, något som efterfrågats av både kommuner och regioner, skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

"Samtidigt innebär det att ökade krav ställ på ordningsvakter att kunna utföra ingripanden på ett korrekt sätt", fortsätter han.

Annons

Den förlängda utbildningen möjliggör användningen av ordningsvakter på fler platser och inom större områden än idag, påpekar regeringen.

Beslutet ingår i ett förslag riksdagen sade ja till i början av juni. Lagen ger ordningsvakter utökade befogenheter, till exempel att få transportera vissa omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Ordningsvakter ska även användas för att medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt bidra till trygghet.

De nya reglerna gäller från den 1 januari 2024, men förändringen har diskuterats under flera år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons