Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftig minskning av virus i avloppsvatten

Göteborg • Publicerad 8 februari 2022
Halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten minskar kraftigt.
Halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten minskar kraftigt.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT

Halterna av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten har sjunkit avsevärt under den senaste veckan, visar mätningar och analyser från Göteborgs universitet.

För två veckor sedan noterades en brytpunkt, då en månadslång och mycket kraftig ökning av virushalten stannade och vände neråt. Sedan dess har halterna fortsatt gå ner.

Annons

Nivån är dock fortfarande hög, mer än två gånger högre än under någon tidigare topp. Resultaten bygger på prover tagna vecka 5.

"Det kan vara så att det vi nu ser är en nedgång till följd av att så pass många redan har varit smittade. Våra beteenden har ju inte direkt förändrats så att vi har blivit mer försiktiga, snarare tvärtom", säger Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons