Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kösystem kan bli stridsfråga på C-stämma

Ska kösystemet för friskolorna tas bort helt? Ska fler månader i föräldraförsäkringen öronmärkas och straffen för sexköp skärpas?
Det kan bli några av stridsfrågorna när Centerpartiet håller sin stämma om drygt två veckor.
Politik • Publicerad 7 september 2021
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson (C) väntar sig en debatt om kösystemet till friskolorna på Centerstämman. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Från att ha varit anhängare av kösystemet till friskolorna har Centern börjat svänga i frågan. Centerpartiet i Stockholms stad föreslår i en motion till Centerstämman att kösystemet avskaffas och att ett gemensamt antagningssystem för alla skolor inom en kommun införs.

Partiledningen går delvis kravet till mötes. Tiden för att få ställa sitt barn i en kö föreslås begränsas till tre år före skolstart och kön får bara uppta 50 procent av platserna.

Slopat alkoholmonopol

Annons

Om detta kommer det bli debatt på Centerstämman.

– Det finns ju ombud som vill gå längre, säger partisekreterare Michael Arthursson, när han på tisdagen presenterade programmet inför Centerstämman.

Vinstuttag i skolan tror han däremot inte att det blir någon debatt om.

Andra frågor som det väntas bli debatt om är ungdomsförbundets (CUF) och Centerstudenters sedvanliga krav på mer liberalisering, slopat alkoholmonopol och en liberalare skattepolitik.

Centerkvinnor vill skärpa straffen för sexköp och begränsa pornografin på nätet. Det finns även krav på fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen.

Sänkt skatt

Partiledningen lägger fram tre politiska förslag som handlar om grön ekonomi för fler företag, en starkare liberal demokrati och vård och omsorg i hela landet.

Här finns förslag om sänkt skatt för människor med låga och medelhöga inkomster, sänkta arbetsgivaravgifter för företag och förenklade 3:12-regler samt mer satsning på forskning och utveckling och en mer flexibel arbetsmarknad.

Offentliga bolag som kan bedrivas av andra aktörer bör avyttras och fler offentliga verksamheter konkurrensutsättas.

För att stärka den liberala demokratin föreslår centerledningen bland annat att det ska bli svårare att ändra grundlagen, att domstolarnas oberoende stärks, att en författningsdomstol inrättas och att en oberoende antikorruptionsmyndighet inrättas.

Könsneutralt personnummer

Partistyrelsen ställer sig bakom motionskrav på att elektronisk övervakning blir obligatoriskt vid kontaktförbud.

Annons

Partistyrelsen "instämmer i intentionerna" (varken avslag eller bifall) om att införa ett könsneutralt språk i civilrätten och att införa ett könsneutralt personnummer i Sverige.

I EU-politiken vill Centern att EU ska stoppa pengar till medlemsstater som allvarligt och upprepat inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter och som inte sätter stopp för offentlig korruption. Hjälper inte de ska ländernas beslutsrätt begränsas och som sista utväg länderna uteslutas.

Inom vård och omsorg vill partiledningen införa fritt sjukhusval. Planerad slutenvård ska kunna väljas fritt i hela landet. Medborgarna ska kunna lista sig hos vilken vårdgivare som helst, fysiskt eller digitalt.

Centerstämman blir semidigital, vilket innebär att partiledningen kommer att vara på plats på Scandinavium XPO i Arlandastad, medan ombuden kommer att samlas i olika hubbar i sina distrikt runt om i landet uppkopplade digitalt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons