Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kosovo förbjuder serbiska bilar att korsa gränsen

Kosovo har beslutat att förbjuda fordon med serbiska nummerplåtar att köra över gränsen, enligt en talesperson för landets regering.
Serbien/Kosovo • Publicerad 14 juni 2023
Poliser vid en vägkontroll i närheten av byn Leposavic i norra Kosovo. Arkivbild.
Poliser vid en vägkontroll i närheten av byn Leposavic i norra Kosovo. Arkivbild.Foto: Marjan Vucetic/AP-TT

– Av säkerhetsskäl har myndigheterna beslutat att öka nivån på gränskontrollerna, säger Perparim Kryeziu, regeringens talesperson till AFP.

Beskedet kommer som ett svar på en tidigare händelse under onsdagen där Serbien uppgav att landet gripit tre beväpnade Kosovopoliser på sitt territorium.

Annons

Kosovo hävdar å sin sida att poliserna kidnappats på kosovansk mark. Enligt polisen i Kosovo tillhörde gruppen en enhet från gränspatrullen som försvunnit efter att de slagit larm om ett intrång av maskerade och beväpnade män i området.

Uttalandena följer på veckor av ökade spänningar mellan länderna.

I slutet av maj bröt våldsamheter ut efter att demonstranter försökt inta kommunhuset i Zvecan i norra Kosovo för att stoppa det nyvalda styret i staden. Oroligheterna ledde till att Serbien satte sina militära styrkor i högsta stridsberedskap. Över 30 soldater från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor skadades.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons