Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Korruptionsåklagare vill ha skarpare lag

Chefsåklagaren på riksenheten mot korruption vill se en ny brottstyp för att komma åt mutor som svenska företag betalar utomlands. Martin Bresman föreslår att brottet “klandervärt risktagande” skrivs in i den svenska lagboken.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2023
Chefsåklagaren på riksenheten mot korruption efterlyser en ny brottstyp för att komma åt mutor som svenska företag betalar utomlands. Arkivbild.
Chefsåklagaren på riksenheten mot korruption efterlyser en ny brottstyp för att komma åt mutor som svenska företag betalar utomlands. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Han bedömer att det med en sådan brottsrubricering skulle ha blivit fällande domar i Ericsson- och Telia-målen, skriver Dagens industri.

I det första fallet friade både tings- och hovrätt Telias förre vd Lars Nyberg och två av hans tidigare kollegor från misstankar om grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan. I Ericsson-fallet har tingsrätten friat fyra före detta chefer som misstänktes ha betalat mutor för att vinna ett kontrakt i Djibouti.

Annons

– Den slutsats jag har dragit är att domstolarna kräver mer bevisning än vad vi har lyckats prestera, säger Martin Bresman till Di.

Han föreslår därför att lagen utvidgas med "någon form av lagstiftning kring klandervärt risktagande".

– Om du som näringsidkare vidtar åtgärder som skäligen kan antas utgöra mutbrott skulle du kunna dömas till ansvar, då skulle också företagen åläggas höga böter, säger Martin Bresman till tidningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons