Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Körkort för vattenskoter kan dras in på plats

Regeringen vill ge polisen och Kustbevakningen möjlighet att på plats återkalla förarbevis för vattenskoter. Förslaget, det senaste i raden för att få slut på buskörning med vattenskotrar, skickas nu på remiss.
Brott • Publicerad 21 oktober 2021
Regeringen vill göra det möjligt att dra in förarbeviset direkt på platsen för buskörning med vattenskoter. Arkivbild.
Regeringen vill göra det möjligt att dra in förarbeviset direkt på platsen för buskörning med vattenskoter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Jag har varit tydlig med att det ska vara ordning och reda till sjöss. Därför har regeringen infört skärpta regler för vattenskoteråkandet från och med i somras. Med detta förslag vill regeringen nu också möjliggöra för polis och kustbevakning att återkalla ett förarbevis direkt på plats", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att förarbeviset ska kunna dras in innan Transportstyrelsen fattat beslut om återkallande. En förutsättning ska vara att det på sannolika skäl kan antas att förarbeviset kommer att återkallas slutligt.

Annons

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 maj 2022 – samma dag som kravet på ett förarbevis för vattenskoter införs.

I juli i år fick polisen redan möjligheten att på plats bötfälla vattenskoterförare som stör, ett problem speciellt i storstäder. Enligt sjöpolisen i Stockholm saknas dock resurser, och få bötfälldes i somras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons