Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Korallreven är fulla av plast

Stora mängder plast ansamlas på jordens korallrev. I en ny studie fann forskarna att 92 procent av alla undersökta rev var kontaminerade med plast. Merparten utgjordes av gamla fiskeredskap.
Miljö • Publicerad 14 juli 2023
Bilden visar ett korallrev i Medelhavet. Enligt en ny studie var 92 procent av de rev i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet som undersöktes kontaminerade med plast. Arkivbild.
Bilden visar ett korallrev i Medelhavet. Enligt en ny studie var 92 procent av de rev i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet som undersöktes kontaminerade med plast. Arkivbild.Foto: David Salvatori/VWPics/AP/TT
Den här sjöborren i havet utanför Filippinerna har hängt upp sig på en bortslängd fiskelina och samtidigt försökt att kamouflera sig med en blå plastpåse.
Den här sjöborren i havet utanför Filippinerna har hängt upp sig på en bortslängd fiskelina och samtidigt försökt att kamouflera sig med en blå plastpåse.Foto: Luiz Rocha/California Academy of Sciences/TT
Fiskelinor håller på att bryta sönder koraller på ett rev utanför Kap Verdeöarna.
Fiskelinor håller på att bryta sönder koraller på ett rev utanför Kap Verdeöarna.Foto: Luiz Rocha/California Academy of Sciences/TT

Studien, som publiceras i Nature, visar också att mycket av plasten återfinns på ganska stora djup, på korallrev mellan 30 och 150 meter under havsytan.

Totalt granskade forskarna 84 ekosystem med koraller, i vatten tillhörande 14 länder i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet. Endast makroplaster, det vill säga plastskräp med en storlek på minst fem centimeter, noterades.

Annons

Forskarna, som är verksamma i flera olika länder, gjorde cirka 1 200 visuella kartläggningar av reven. På större djup använde de sig av speciell dykutrustning.

Fisket den stora boven

Forskarna fann att några rev är långt mer nedskräpade än andra, exempelvis reven utanför Filippinerna, ögruppen Komorerna, och Brasilien. Där hittades mellan 8 500 och 84 500 plastbitar per kvadratkilometer. De högsta tätheterna motsvarar 520 skräpbitar på en yta motsvarande en fotbollsplan.

Situationen är mycket bättre vid Marshallöarna i Stilla havet och i Korallhavet utanför Australiens östkust. Där fanns också plast men i betydligt mindre mängder.

Skräpet på reven bestod i små mängder av annat än plast, men plast utgjorde 88 procent av den totala mängden.

Nästan två tredjedelar av all plast härrör från fisket, i form av bortslängda rep, nät och fiskelinor. När de blir liggande i havet kan de sprida sjukdomar till korallerna. De fastnar i reven och sliter sönder dem. När reven skadas påverkas fiskar och andra organismer.

Hur man ska komma åt problemet är oklart. Ett förslag är att individmärka redskapen för att försäkra sig om att fiskenäringen tar ansvar för sin utrustning.

Spökfiske

Näten utgör det största hotet eftersom de fortsätter att fånga fisk, bläckfiskar och även havslevande däggdjur under lång tid – så kallat spökfiske.

Nedskräpningen är som värst utanför storstäder och marknadsplatser och – märkligt nog – intill skyddade områden. Det sistnämnda kan förklaras med att skyddade områden är mer produktiva och artrika än andra områden och därför söker sig fiskebåtarna dit för att öka fångsterna.

Cirka 14 miljoner ton plast hamnar i oceanerna varje år. Men även insjövattnen i världen är svårt kontaminerade.

I en annan studie i Nature har forskare granskat förekomsten av mikroplaster i 38 sjöar och vattenreservoarer i 23 länder. De fann mikroplaster på samtliga platser, även i vattendrag i rena vildmarksområden. Textilfibrer av polyester är en av de vanligaste källorna till föroreningarna.

Fakta: Korallrev

Korallrev finns i huvudsak i tropiska hav. De byggs upp av kolonibildande koralldjur och består i huvudsak av kalkskelett från korallerna.

Reven kan ibland sträcka sig till ett djup av mer än 1 500 meter, men det är bara ner till att begränsat djup som det finns levande koraller eftersom dessa är beroende av värme och solljus.

Vattentemperaturen där koraller lever ligger i allmänhet runt 22–28 grader Celsius. Reven drar till sig stora mängder fiskar, bläckfiskar och mollusker vilket gör dem extremt artrika.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons