Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kontorsarbetare sitter mindre än man trott

Kontorsarbetare tar fler steg, står upp och rör sig mer än vad man tidigare trott visade en studie från Högskolan i Gävle.
Hälsa • Publicerad 10 januari 2023
Kontorsarbetare rör på sig mer än vad man hittills trott. Arkivbild.
Kontorsarbetare rör på sig mer än vad man hittills trott. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Studien bygger på 2 812 kontorsarbetare som burit aktivitetsmätare under en arbetsdag, för att mäta hur mycket de sitter, står och går.

Forskarna, Svend Erik Mathiassen och David Hallman, fann att kontorsarbetare inte var så farligt stillasittande.

Annons

Resultatet visar ett rörelsemönster på 70 procent sittande, 20 procent stående och 10 procent gående, vilket enligt forskarna ligger nära EU:s riktlinjer, som rekommenderar 60 procent sittande, 30 procent stående och 10 procent gående under en arbetsdag.

Enligt studien råder emellertid stor variation mellan individer. På samma kontor kan en person sitta 30 procent av dagen och en annan 90 procent.

"Men problem med stillasittande finns i de flesta organisationer och vi behöver fokusera särskilt på att nå dem som är alldeles för inaktiva," säger Svend Erik Mathiassen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons