Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Konsumtionen sjunker svagt

Konsumtionen i Sverige minskade med 0,1 procent i september jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Men jämfört med september 2021 ökade hushållskonsumtionen med 1,5 procent mätt i kalenderkorrigerade siffror och fasta priser.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2022
Konsumtionen backade i september jämfört med augusti. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Minskad konsumtion av livsmedel och dryck drog ned konsumtionen jämfört med augusti, medan konsumtionen av varor och tjänster inom transport ökade, skriver SCB i ett pressmeddelande.

I en separat rapport redovisar SCB en ökning av produktionen inom näringslivet i september, upp med 1,2 procent jämfört med augusti enligt säsongsrensade tal.

Annons

Jämfört med september 2021 var det en ökning på 5 procent.

Orderingången till industrin ökade med 2,3 procent i september mot augusti, vilket innebär en ökning jämfört med september i fjol på 4,8 procent.

"Störst ökning uppvisades av industrin för elapparatur som ökade med 64,9 procent jämfört med augusti. Utvecklingen i den totala orderingången var positiv på både hemma- och exportmarknaden", skriver SCB.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons