Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommuner nekar bistånd - saknar rättslig grund

Samhälle • Publicerad 14 februari 2022
130 kommuner i landet nekar bistånd till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt, något som saknar rättslig grund. Arkivbild.
130 kommuner i landet nekar bistånd till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt, något som saknar rättslig grund. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

130 kommuner i landet nekar försörjningsstöd till personer som bor på otillåtna andrahandskontrakt, något som saknar rättslig grund, rapporterar SVT Uppsala.

Kommunernas arbetssätt är ett försök att motverka svarthyror. Frågan har prövats i flera olika domstolar med varierande utfall men fick ett prejudicerande avgörande 2009 då Regeringsrätten, nuvarande Högsta förvaltningsdomstolen, konstaterade att ett otillåtet boende inte är skäl nog att vägra försörjningsstöd. Enligt SVT hänvisar Socialstyrelsen till domen i sin kommunhandbok om ekonomiskt bistånd.

Annons

Boverket anser dock att det är nödvändigt att neka bistånd till personer med otillåtna hyreskontrakt för att stävja den svarta bostadsmarknaden.

– Vill man komma tillrätta med svarta kontrakt så borde lagen skrivas om. Det är egentligen helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter, säger Micael Nilsson, Boverkets expert på bostadssociala frågor, till SVT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons