Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunen misstänks efter dödligt jordskred

Gjerdrums kommun i Norge utreds av polisen efter det dödliga jordskredet 2020 som tog tio personers liv. Kommunen misstänks för att inte ha agerat på de varningar om ras som inkommit.
Norge • Publicerad 3 februari 2022
Jordskredet i Gjerdrum, norr om Oslo, tog tio personers liv. Arkivbild.
Jordskredet i Gjerdrum, norr om Oslo, tog tio personers liv. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/AP/TT

– Misstanken utgör det vi uppfattar som bristande uppföljning av olika typer av varningar som har kommit till kommunen över tid, varav den sista varningen kom 2019, säger Morten Lundén, vid polisdistrikt Øst till NTB.

Han säger att Gjerdrum troligtvis inte är ensamma om det här bland Norges kommuner.

Annons

– Det gäller att ha ett system för att se olika varningar i ett sammanhang. Varje enskild varning behöver inte utgöra ett agerande där och då. Får man emellertid flera varningar under en tid så är det något kommunen, enligt vår uppfattning, måste vara uppmärksamma på.

Jordskredet, som inträffade natten till den 30 december i bostadsområdet Ask, tvingade stora delar av området att evakuera och påverkade runt 1 600 personer. I drygt ett år har polisutredningen om olyckan pågått.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Østensen säger att man följde upp de varningar som kom men att det inte resulterade i någon åtgärd.

– Vi kände inte till risken för skada, vi visste inte att erosionen var livsfarlig, säger Østensen under en pressträff, enligt VG.

Han säger vidare att han anser att det är märkligt att polisen lägger så mycket ansvar på kommunen.

– Jag kan ärligt säga att jag upplever misstanken som oväntad och orimlig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons