Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunalråd jublar: Äntligen besked

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) gläds över beskedet från regeringen att Norrlands dragonregemente K4 återupprättas.
Faluns Joakim Storck (C) lyfter färdiga miljötillstånd som en viktig fördel när Dalregementet föreslås att återupprättas i Falun.
Politik • Publicerad 12 oktober 2020
Dragonregementet i Arvidsjaur är ett av de regementen som återupprättas. Arkivbild från kronprinsessan Victorias besök där 2019.
Dragonregementet i Arvidsjaur är ett av de regementen som återupprättas. Arkivbild från kronprinsessan Victorias besök där 2019.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Hurra, så bra att vi äntligen får besked. Alla tecken har tytt på det här, men det är skönt att få ett ordenligt besked, säger Arvidsjaurs Sara Lundberg (S).

Hon lyfter fram att beskedet betyder mycket för samhället. Mellan 2021 och 2025 ska regementet återupprättas.

Annons

– Vi tror att det betyder mycket och hoppas på inflyttning för de som jobbar på regementet, vilket ger underlag för den kommersiella servicen. Vi har ju haft befolkningstapp under några år som vi hoppas kunna vända, säger Sara Lundberg.

Stort steg

Även beskedet om att Västernorrlands regemente återinrättas, med regemente i Sollefteå och utbildningsdetachement i Östersund, tas väl emot av lokalpolitikerna.

– I dag har vi tagit ett stort steg mot en återetablering i Sollefteå. Det är oerhört glädjande för Sollefteå och hela Västernorrland och visar på vilket starkt erbjudande vi har, säger Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen ska nu samla näringslivsorganisationer för att diskutera hur man ska kunna stötta Försvarsmakten i det arbete som ligger framöver.

Östersund, som hade hoppats på regemente, får i stället ett utbildningsdetachement där en bataljon fältjägare ska utbildas. Fullt utbyggd handlar det om cirka 100 utbildningsplatser.

Härnösand i Västernorrland hade också hoppats på regemente men finns inte med i försvarsdepartementets planer.

− Jag hade självklart helst sett Härnösand som huvudort. Men om det här också blir det slutliga beslutet är vi som län ändå vinnare. Vi lyckades tillsammans ro detta i hamn. Hade vi tagit strid bara för Härnösand så hade det förmodligen inte blivit något regemente alls i Västernorrland, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S) i en kommentar.

Faluns kommunalråd Joakim Storck (C) lyfter det faktum att Falun redan har miljötillstånd på plats för skjutfält som en viktig fördel när Dalregementet nu ska återupprättas.

– Det är det som gör Falun så unikt, vi har kvar miljötillstånd och de är inte begränsade till vilken typ av övningsverksamhet det ska vara där och är inte heller tidsbegränsat.

Central roll

Regementena i Sollefteå och Falun ska utbilda 200–250 värnpliktiga årligen och ha full kapacitet under 2026–2030. Valet av orter motiverar försvarsdepartementet med bland annat militärgeografiska skäl, som att skydda förbindelserna via västra Svealand till Osloområdet och via Jämtland till Trondheim.

Annons

Dalregementet kommer återigen få en central roll som regementsort, enligt Joakim Storck.

– Vi räknar på mellan 50 och 100 anställda. Lika positivt är det för oss att 200 till 250 ungdomar kommer hit varje år och kommer få positiva minnen för livet från Falun.

Fakta: Nya försvarsenheter föreslås

Dalregementet i Falun (I13)

Västernorrlands regemente i Sollefteå (I21).

Utbildning för fältjägare i Östersund (del av I13)

Norrlands dragonregemente i Arvidsjaur (K4)

Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg (Amf4)

Upplands flygflottilj i Uppsala (F16)

Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn (A9)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons