Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunala bolag ökar kraftigt

Antalet kommunala bolag har ökat kraftigt det senaste halvseklet, enligt en ny rapport. Men många bolag kan göra det oöverskådligt och kommuninvånarna är inte alltid mer nöjda med servicen.
Ekonomi • Publicerad 11 juni 2022
Äldreomsorg är ett område som många kommuner funderar på att bolagisera, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Äldreomsorg är ett område som många kommuner funderar på att bolagisera, enligt en ny rapport. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Antalet kommunala bolag har ökat kraftigt sedan 1970-talet och är nu drygt 1 700 stycken. Enligt en ny rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS), omsatte dessa bolag nästan 5 procent av Sveriges BNP i fjol.

En av förklaringarna till ökningen är skatteplanering, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Eftersom kommunerna på det sättet kan sänka sina momsinbetalningar till staten. Äldreomsorgen är ett sådant område, enligt Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, och en av författarna till rapporten.

Annons

Han säger till radion att flera kommuner planerar att lägga verksamheten i bolag enbart för att det gynnas skattemässigt.

Men det finns baksidor med bolagsökningen.

– I de kommuner som har väldigt många bolag blir organisationsstrukturen väldigt komplex och svåröverskådlig, säger han till radion.

I rapporten beskriver författarna bland annat att i kommuner med särskilt många kommunala bolag är generellt kommunalskatten och den uppfattade korruptionen högre än i andra kommuner. Och inte heller är är invånarna mer nöjda med den kommunala servicen, än i andra kommuner, enligt ett pressmeddelande om rapporten.

Det här menar forskarna motsäger uppfattningen att bolagisering av offentliga verksamheter ger ökad effektivitet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons