Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Knepen för att dejta med framgång

Dejting är en praktisk färdighet som alla kärlekslängtande kan lära sig. Det anser dejtingcoachen Linnea Molander som tipsar om vad du behöver veta om dig själv för att nå framgång i kärlekslivet.
Relationer • Publicerad 12 februari 2022
"Du kommer alltid vara femtio procent av dina relationer, så börja med att skapa ordning på din egna planhalva", säger dejtingcoachen Linnea Molander.
"Du kommer alltid vara femtio procent av dina relationer, så börja med att skapa ordning på din egna planhalva", säger dejtingcoachen Linnea Molander.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Alla hjärtans dag är i antågande och för dem som längtar efter någon att dela livet med kan ensamheten kännas mer påtaglig. Linnea Molander är dejtingcoach med en examen i kognitiv neurovetenskap. Hon har identifierat fem mönster hos människor som fastnar i ytliga förbindelser, trots att de suktar efter en seriös relation.

1. Anknytning

Annons

Läs på! Hur relationerna såg ut under din uppväxt kan forma och styra hur du dejtar som vuxen. Linnea Molander anser att det finns en risk att du inte har den emotionella kompetens som behövs för att dejta framgångsrikt om du vuxit upp i en emotionellt inkompetent familj.

– Vad lärde du dig hemma om vem du måste vara för att bli omtyckt som du nu tar med dig in i dejtandet? säger hon.

2. Dejtingpanik

Enligt Linnea Molander kan du drabbas av dejtingpanik om din otrygga anknytning blir triggad. Det kan inträffa när ovissheten det innebär att dejta känns så pass hotfull att du blir djupt oroad och stressad av exempelvis ett obesvarat sms. De som lamslås av dejtingpanik är långt ifrån ensamma.

– Du är inte galen eller trasig. Det händer ofta balanserade och högfungerade människor som plötsligt blir kompletta vrak just när det gäller dejtande. Och det är ganska otäckt att bara krascha utan att förstå varför. Men känner du till vad dejtingpanik handlar om är det lättare att förstå vad du kan göra åt det, säger hon.

Anknytning och dejtingpanik går hand i hand menar Linnea Molander, och för att få bukt med rädslan för ovissheten gäller det att förstå sambandet mellan barndomen och nu.

– Du reagerar egentligen inte på den nuvarande situationen, utan du känner ett eko av rädsla från barndomen.

3. Anpassning

Har man vuxit upp i en familj som inte pratade om känslor kan det göra att man anpassar sig överdrivet mycket till andra människor, och på vägen tappar man sig själv, menar Linnea Molander.

– Det kan skapa en besatthet av att få den andra personen att gilla en, i stället för att reflektera över hur det känns för en själv, säger hon.

Annons

Vidare konstaterar dejtingcoachen att det finns en vanlig fallgrop när det kommer till att anpassa sig.

– Det luriga med anpassning är att man tror att det är ett populärt och uppskattat beteende men man blir ganska jobbig när man håller på att anpassa sig, inte har någon åsikt, slingrar sig och ändrar sig jämt. Det är mycket härligare när du är autentisk.

Ett råd från coachen är att börja tala sanning.

– Rikta fokus från andra till dig själv. Om du inte vet vem du är, kommer du inte kunna låta någon annan lära känna dig heller, säger Linnea Molander.

4. Övertänkande/underkännande

För att slippa känna jobbiga känslor kan människor "övertänka" i ett försök att kontrollera, i stället för att konstatera "jag är rädd för att bli bortvald" och ta hand om den känslan. Man tänker helt enkelt för mycket på grund av att man inte vet hur känslor fungerar.

– Vi övertänker för att slippa känna, så du behöver öva på att notera hur dina känslor känns, fysiskt i kroppen. För det är absolut nödvändigt att du har tillgång till dina känslor när du dejtar, säger Linnea Molander.

5. Emotionell kontakt

Våga vara sårbar. Låt det framgå om du är exalterad över någonting, vad du brinner för och drömmer om så att konversationen inte blir en rapportering av fakta om dig själv.

– Många går på dejt efter dejt, småsnackar lite om jobb och träning och det är trevligt men det blir aldrig något djup. Du behöver träna på att vara sårbar och lära dig prata på ett sätt som gör att ni faktiskt kommer nära varandra, säger Linnea Molander.

Frågor att reflektera över:

Vad har format mig till den jag är?

Vad har jag lärt mig om kärlek hittills? Har det hjälpt mig eller behöver jag reda ut någonting innan jag börjar dejta?

Vad vill jag ha för typ av relation?

Hur är jag som partner?

Vad värdesätter jag i en partner/ relation?

Källa: Linnea Molander, dejtingcoach

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons