Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Knarkande kirurg hade patientuppgifter hemma

Brott • Publicerad 9 juni 2023
En kirurg som dömts till fängelse i över tre år för grovt narkotikabrott hade personuppgifter från över 300 personer i sin lägenhet. Arkivbild.
En kirurg som dömts till fängelse i över tre år för grovt narkotikabrott hade personuppgifter från över 300 personer i sin lägenhet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den heroinrökande kirurgen som i april dömdes till fängelse i tre år och nio månader för grovt narkotikabrott hade personuppgifter från över 300 patienter liggande hemma hos sig i lägenheten i Lund.

– Det handlar om allt från personuppgifter till namn och någon enstaka journalhandling, säger Stefan Santén, verksamhetschef på Region Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Annons

Det var anhöriga som hittade personuppgifterna och hörde av sig till regionen, som nu har skickat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Kirurgens missbruk uppdagades när polis slog till mot hans lägenhet och hittade stora mängder heroin. I förhör har mannen, som är i 30-årsåldern, uppgett att han och flickvännen rökte varje dag tiden före polisingripandet, för att sedan gå till arbetet på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Mannen var tidigare verksam som kirurg i Region Dalarna, som nu ska få ta del av materialet som rör patienters personuppgifter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons