Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Knark göms i lastbilar – företagen vet inget

Brott • Publicerad 5 maj 2023
Kriminella utnyttjas transportföretag för att smuggla narkotika. Ofta vet företagen inte om att de utnyttjas, rapporterar Sveriges Radio. Arkivbild.
Kriminella utnyttjas transportföretag för att smuggla narkotika. Ofta vet företagen inte om att de utnyttjas, rapporterar Sveriges Radio. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Kriminella utnyttjar transportföretag för att smuggla narkotika, men ofta vet företagen inte om att de utnyttjas, rapporterar Sveriges Radio. Nu ska företagen utbildas.

Huvuddelen av narkotikan som tullen tar är gömd i samma lastbilar och containrar som lagliga varor.

Annons

– Vi ser att många stora partier kommer in i övrigt legala laster, säger Johan Arvidsson, chef för Tullverkets underrättelseenheten Syd till Sveriges Radio.

Bland annat Tullverket, Handelskammaren och Länsstyrelsen i Skåne står bakom den nya utbildningen, där företagen får hjälp att känna igen tecknen på att allt inte står rätt till så att de kan slå larm.

– Det flödar in gods till Sverige från utlandet. Vi vet i dag inte vad det är vi transporterar. Vi får bokningar, det är it-lösningar och vi ser ofta inte varorna, säger Madeleine Stein, affärsutbildare på speditionsföretaget Begoma i Malmö till Sveriges Radio.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons