Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klimatstrid i EU: "En enda stor fars"

Hur ska ängar och våtmarker återskapas, skogar blandas upp och grönområden byggas i städerna?
Oenigheten är närmast total i EU där torsdagens försök att enas landade i ett rejält antiklimax.
"En fars", säger kritikerna.
EU • Publicerad 15 juni 2023
Får på bete i en svensk hage. Arkivbild.
Får på bete i en svensk hage. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

I drygt tre timmar satt EU-parlamentets miljöutskott och röstade i Strasbourg om förslaget till naturrestaureringslag. Sedan tvingades franske ordföranden Pascal Canfin avbryta hela föreställningen och bolla fortsättningen vidare till nästa utskottsmöte, den 27 juni.

Därmed går en av EU:s just nu hetaste klimatstrider vidare.

Annons

"Det här blev en enda stor fars. En evighetslång omröstning där tilläggsförslag gick igenom och föll, hit och dit. Det här visar hur ogenomtänkta förslagen som lades fram var", skriver den starkt kritiska svenska ledamoten Emma Wiesner (C) via sms till TT.

Levande skogar

EU-kommissionen kom med sitt förslag i fjol somras med målet att "återställningsåtgärder" ska ha genomförts på 20 procent av alla land- och vattenytor i EU år 2030.

Medlemsländerna ska bli skyldiga att ta fram bindande planer och mål för att skydda allt mellan grönområden i städer till mängden fjärilar och fåglar i markerna. Skogarna ska bli mer levande, med fler träd i olika åldrar. Dammar och andra hinder ska bort så att minst 2 500 mil av europeiska floder ska flyta obehindrat.

Förslaget har dock omgärdats av en allt hetare strid, där motståndarna varnar för att det riskerar att slå mot livsmedelsförsörjningen, medan anhängarna pekar på att det inte blir några livsmedel alls i framtiden om inte jord och vatten hanteras bättre.

Splittring

Frågan splittrar både regering och opposition i Sverige.

C hänger med hela den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, där bland andra M och KD ingår.

– Förslaget är extremt orealistiskt. Det här är ett väldigt långtgående förslag som skulle få väldigt stora konsekvenser, sade Wiesner på en digital pressbriefing tidigare i veckan.

L har i stället allierat sig med exempelvis MP och S.

"Den föreslagna lagen innebär ett paradigmskifte. Liberalerna har arbetat intensivt i förhandlingarna för att värna specifikt svenska intressen", skriver Karin Karlsbro (L) via sms till TT.

Ministermöte

Nejsägarna hoppas kunna fälla hela förslaget och vill att EU-kommissionen ska göra om det från grunden. Jasidan ser i stället fram mot fortsatta förhandlingar tillsammans med EU:s medlemsländer.

Annons

Båda sidor är i princip lika stora – flera av de delomröstningar som hanns med under torsdagen slutade oavgjort, 44 mot 44.

Hur det än går är striden långt ifrån över. Härnäst väntar ett återupptaget utskottsmöte den 27 juni. Bland medlemsländerna ska lagen dessutom diskuteras vid ett miljöministermöte i Luxemburg på tisdag.

Fakta: Naturrestaurering i EU

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en "fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologiskt mångfald". Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Bland annat föreslogs att andelen grönytor i städer ska ökas med minst tre procent till 2040 och fem procent till 2050. Varje medlemsland ska uppnå en rad förbättringar när det gäller allt från mängden fjärilar och fåglar till andelen skogar med träd i olika åldrar.

"När vi återställer naturen tillåter vi den att förse oss med ren luft, rent vatten och rent mat och vi gör det möjligt för den att skydda oss från det värsta i klimatkrisen", sade klimatansvarige exekutive vice kommissionsordföranden Frans Timmermans i ett pressmeddelande om lagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons