Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klart med maktskifte i Stockholms stad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar med egen majoritet över styret av Stockholms stad.
Politik • Publicerad 13 oktober 2022
Nytt styre i Stockholms Stadshus. Arkivbild.
Nytt styre i Stockholms Stadshus. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

De tre partierna fick tillsammans 53 av de 101 mandaten i kommunfullmäktige, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Därmed tar de över styret från den tidigare majoriteten som bestått av Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna – plus Miljöpartiet, som nu alltså bytt block.

Annons

– Våra partier kommer att stå upp för en jämlik, öppen och klimatsmart stad, säger Karin Wanngård, nuvarande borgarråd för S i opposition, på en presskonferens.

Ett av löftena från den nya majoriteten är att biltrafiken ska minskas kraftigt under mandatperioden. En miljözon klass 3 införs i en del av City och i Gamla stan, där enbart elbilar samt vissa gasbilar och laddhybrider får framföras.

En annan målsättning är att inom bostadspolitiken värna allmännyttan.

– Det kommer inte att bli några försäljningar eller ombildningar under den här mandatperioden, säger Clara Lindblom (V) till lokaltidningen Mitti.

S gick bra i kommunalvalet i Stockholm och ökade med över sju procentenheter jämfört med valet 2018. Samtidigt gick Vänsterpartiet upp drygt två procentenheter medan samtliga partier i det tidigare styret tappade stöd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons