Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart för utredning om spiraltvång på Grönland

Danmarks regering kommer att inleda en utredning om tvångsanvändande av hormonspiral på tusentals kvinnor på Grönland under mer än 20 år.
Danmark/Grönland • Publicerad 15 juni 2022
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S). Arkivbild.
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S). Arkivbild.Foto: Nils Meilvang/AP/TT

Hälsominister Magnus Heunicke (S) lämnade beskedet i folketinget på onsdagen, efter att det grönländska parlamentet och flera danska partier krävt en utredning.

Nya uppgifter gör gällande att upp emot 4 500 kvinnor har fått hormonspiraler insatta, i vissa fall utan kvinnans samtycke. Detta ska ha skett från mitten av 1960-talet fram till 1991.

Annons

Granskningen av uppgifterna ingår i en större överenskommelse mellan Danmark och Grönland om att utreda förhållandet mellan de två från andra världskriget och till nutid.

Utredningen görs "i respekt för de berörda grönländska kvinnorna och deras familjer. Det danska regeringskansliet vill dock inte kommentera utredningen närmare, efter en fråga från den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Den grönländska parlamentsledamoten Aki-Matilda Høegh-Dam säger sig vara nöjd med beskedet från regeringen, men hon vill att utredningen vidgas:

– Det har skett omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter på inuiter på Grönland. Det är viktig att allt kommer i dagen, inte bara frågan om tvångsspiraler.

Grönland är en del av Danmark, men har fått en allt högre grad av självstyre. Självstyret utvidgades senast 2009.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons