Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kishida reser till USA – för militära samtal

Joe Biden får snart besök av Japans premiärminister. Några frågor på dagordningen är militärt samarbete, Taiwanfrågan och Nordkoreas kärnvapenambitioner.
Japan/USA • Publicerad 4 januari 2023
Japans premiärminister Fumio Kishida vid onsdagens presskonferens i Ise i centrala Japan.
Japans premiärminister Fumio Kishida vid onsdagens presskonferens i Ise i centrala Japan.Foto: Kyodo via AP/TT

Den 13 januari väntas USA:s president hälsa Japans premiärminister Fumio Kishida välkommen till Vita huset. Kishida själv sade i ett tv-sänt tal att han kommer att ta upp Tokyos nya säkerhetspolitik och knyta ännu starkare band till USA.

– Vi kommer att visa världen en ännu starkare japansk-amerikansk allians, som utgör en grundpelare i Japans säkerhetspolitik och diplomati, säger Kishida vid en presskonferens.

Annons

Mötet kommer att hållas knappt en månad efter att Japan meddelade att man planerar den största militära upprustningen sedan andra världskriget. 320 miljarder dollar ska landet lägga på militärt försvar enligt en femårsplan. Det skulle vara otänkbart för bara några år sedan i Japan, som sedan andra världskriget har ett förbud mot en regelrätt krigsmakt inskrivet i grundlagen.

Fumio Kishida har beskrivit det som "en vändpunkt i historien". Vita huset kommenterade att Biden ger sitt fulla stöd till Japans militära planer.

De två ledarna kommer även att diskutera en rad regionala och globala frågor, som Nordkoreas kärnvapenarsenal och Rysslands krig mot Ukraina, enligt Vita huset.

Japan står värd för G7-mötet senare i år och premiärminister Kishidas USA-resa blir del av en större turné där han besöker alla G7-kollegor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons