Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Undantagstillstånd i oroligt Kirgizistan

Nya oroligheter har utbrutit i Kirgizistans huvudstad Bisjkek med uppgifter om skottlossning.
President Sooronbaj Jeenbekov utlyser undantagstillstånd – men meddelar också att han är beredd att avgå.
Kirgizistan • Publicerad 9 oktober 2020
Protester i centrala Bisjkek i Kirgizistan på onsdagen.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Slagsmål, sönderslagna bilar och skott avfyrades i luften på fredagen. Sammandrabbningarna sker mellan två rivaliserande politiska grupper som aktiverats av det politiska vakuum landet kastats in i. Politiska ledare har förts bort från skådeplatsen i centrala delen av Bisjkek.

Sammandrabbningarna bröt ut trots nya besked från presidenten om att han är beredd att avgå när en ny regering väl har utsetts.

Annons

"Vi måste återupprätta rättsstaten så snart som möjligt. När en legitim verkställande makt har godkänts och vi återvänt till ett rättsstyre är jag redo att lämna presidentposten", skriver Jeenbekov i ett uttalande på presidentkansliets hemsida.

Presidentens u-sväng sker i ljuset av en maktkamp mellan rivaliserande politiker som alla gör anspråk på makten. Den forna Sovjetrepubliken saknar sedan flera dagar tydlig politisk ledning, efter det att landet kastats in i kaos efter parlamentsvalet i söndags.

Jeenbekov har inte gjort några offentliga framträdanden sedan oroligheterna bröt ut i måndags.

Uppgifter om attentat

Oppositionspartierna hävdar att söndagens val var riggat genom omfattande röstköp till stöd för partier som står nära Jeenbekov. Det officiella resultatet revs upp redan i tisdags, något som dock inte har lugnat läget i Bisjkek.

Våldsamma demonstrationer har avlöst varandra i huvudstaden. Parlamentsbyggnaden har stormats och landets korruptionsdömde expresident Almazbek Atambajev har fritagits, samtidigt som mängder av svårbedömda uppgifter sipprar ut från alla läger.

En medhjälpare till Atambajev påstod på fredagen att han utsatts för ett mordförsök, uppger statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Bilder cirkulerar som visar hur en person riktar ett handeldvapen mot en bil. Uppgifterna har inte bekräftas av oberoende källor.

Stängda gränser

Landets mäktiga allierade Ryssland har gått ut och uppmanat säkerhetsstyrkorna att återställa den allmänna ordningen.

Enligt Omurbek Suvanalijev, som gör anspråk på posten som nationell säkerhetschef, har de kirgiziska gränserna stängts. Suvanalijev, med en lång historia av höga befattningar både inom polisen och i regeringen, hade i torsdags ett möte med chefen för ryska säkerhetstjänsten FSB – något som tyder på att Ryssland betraktar honom som en av de centrala aktörerna.

Rörigt i parlamentet

Premiärminister Kubatbek Boronov lämnade in sin avskedsansökan i tisdags, och den populistiske politikern Sadyr Japarov har gjort anspråk på posten som regeringschef sedan han under tumultartade former fritagits från ett fängelse, där han avtjänade ett långt fängelsestraff för gisslantagning.

Japarov godkändes av en majoritet av parlamentsledamöterna i en extrainsatt session som fick hållas på ett hotell, eftersom parlamentsbyggnaden intagits av demonstranter.

Annons

På fredagen entledigade president Jeenbekov premiärminister Boronov och hans regering.

Fakta: Kirgizistan

Kirgizistan är en av fem forna sovjetrepubliker i Centralasien och gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Landet blev självständigt vid Sovjetunionens sönderfall 1991.

Landet är ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt sex miljoner invånare. Huvudstad är Bisjkek med cirka 800 000 invånare.

Drygt två tredjedelar av invånarna är kirgizer, 15 procent är uzbeker och 10 procent är ryssar. Invånarna bor huvudsakligen i tre områden: på slätten kring huvudstaden Bisjkek i nordväst, kring sjön Issyk-Kul i nordost och i Fergana-dalen i sydväst.

Ekonomin är beroende av inkomster från utvandrade kirgizer och guldgruvan i Kumtor, som står för tio procent av BNP.

Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt.

Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner dominerade av socialdemokrater och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Källor: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons