Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kippande pingvinungar räddas undan virus

Omkring var tredje unge har dött i en mystisk luftvägssjukdom. Nu säger sig forskare vara på väg att lösa mysteriet med den åkomma som härjar Nya Zeelands gulögda pingviner.
Nya Zeeland • Publicerad 22 september 2023
En gulögd pingvin, fotad nära stranden i Dunedin i Nya Zeeland. Arkivbild.
En gulögd pingvin, fotad nära stranden i Dunedin i Nya Zeeland. Arkivbild.Foto: AP/TT

Gulögd pingvin är en hotad art. Fåglarna lever bara i Nya Zeeland och enbart 2 400 uppskattas finnas kvar. Att uppemot 50 ungar om året dött sedan 2019 är därför oroande.

Luftvägssjukdomen uppdagades för fyra år sedan, när omkring 20 nykläckta ungar fördes till djursjukhuset i Dunedin.

Annons

– De kunde inte hålla upp huvudena, de kippade efter luft med dimmiga ögon. . . Det var fruktansvärt att se dem i så kritiskt tillstånd, berättar veterinären och sjukhuschefen Lisa Argilla.

Samtliga sjuklingar dog. Året därpå skedde samma sak med en tredjedel av de 150 ungar som kläcktes.

Nu har forskare gjort avancerade analyser av prover från de döda fåglarna. Deras slutsats är att nya varianter av gyro- och megrivirusen ligger bakom dödsfallen.

Någon behandlingsmetod eller vaccin har dock inte tagits fram ännu. Därför tas pingvinungar nu ur sina bon och hålls på djursjukhuset under den tid de riskerar att insjukna i virusen. Operationen, med fem matningar om dagen, är personaltung men räddade i fjol 142 pingvinungar, enligt Argilla.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons