Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kinesiska rymdfarare tillbaka på jorden

Rymden • Publicerad 16 april 2022
De tre taikonauterna som nu har återvänt lämnade jorden från Gobiöknen i oktober i fjol.
De tre taikonauterna som nu har återvänt lämnade jorden från Gobiöknen i oktober i fjol.Foto: Li Gang/Nya Kina/AP/TT

Tre kinesiska rymdfarare, så kallade taikonauter, har återvänt till jorden efter 183 dagar i rymden, enligt det statliga tv-bolaget CCTV.

Det är Kinas hittills längsta bemannade rymduppdrag och ombord fanns två män och en kvinna – Zhai Zhigang, Ye Guangfu och Wang Yaping.

Annons

Trion har tillbringat sex månader på Kinas ofullbordade rymdstation Tiangong ("Himmelska palatset") efter att ha lämnat jorden från Gobiöknen i Inre Mongoliet i oktober i fjol. De tre landade åter i Inre Mongoliet på lördagen.

I november blev Wang Yaping den första kinesiskan att jobba fritt svävande i rymden. Under ett sextimmarspass installerade hon och kollegan Zhai Zhigang utrustning på utsidan av Kinas nya rymdstation.

Kinas första bemannade rymdfärd genomfördes 2003 och man har landat med sonder på månen 2013 och på mars i fjol.

Kina är inte med i det multinationella samarbetet kring ISS. Exempelvis USA vågar av säkerhetspolitiska skäl inte samarbeta med diktaturen Kina i rymden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons