Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina kritiskt mot pakt med atomubåtar

USA:s, Australiens och Storbritanniens fördjupade samarbete inom militärpakten Aukus är problematiskt, anser Kina och Ryssland.
Även FN-organet IAEA är på sin vakt.
Kina • Publicerad 14 mars 2023
Australiens premiärminister Anthony Albanese, USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak träffades på en amerikansk flottbas i San Diego på måndagen.
Australiens premiärminister Anthony Albanese, USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak träffades på en amerikansk flottbas i San Diego på måndagen.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Aukus-ländernas ledare samlades i Kalifornien på måndagen för att tillkännage nya överenskommelser inom pakten. USA ska bland annat leverera minst tre atomubåtar till Australien och australisk militär ska börja öva tillsammans med amerikansk och brittisk.

– Det senaste gemensamma uttalandet från USA, Storbritannien och Australien visar att de tre länderna, för sina egna geopolitiska intressens skull, fullständigt struntar i betänkligheter inom det internationella samfundet. De ger sig allt längre bort på misstagets och farans väg, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Annons

Det visar också en "typisk kalla kriget-mentalitet", enligt Wang. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beskriver samtidigt samarbetet som att den "anglosaxiska världen" förbereder sig för "åratal av konfrontation" i Asien.

FN:s atomenergiorgan IAEA uttrycker sig i varsamma ordalag efter tillkännagivandet. Enligt organisationens chef Rafael Grossi kommer man att följa pakten noggrant för att se till att allt sker transparent och enligt rådande protokoll. Bland annat måste Storbritannien och USA enligt stadgorna rapportera internationella överföringar av kärnmaterial till stater utan kärnvapen, så som Australien, till IAEA.

"Den här processen innefattar seriösa juridiska och komplexa tekniska frågor", säger Grossi i ett uttalande från IAEA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons