Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina: Tvekar inte att gå i krig om Taiwan

Kina hotar att gå i krig om Taiwan förklarar sig självständigt. Det var den kinesiske försvarsministern Wei Fenghes budskap när han träffade sin amerikanske motsvarighet Lloyd Austin i Singapore på fredagen.
Singapore • Publicerad 10 juni 2022
Kinas försvarsminister Wei Fenghe. Arkivbild.
Kinas försvarsminister Wei Fenghe. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

"Om någon dristar sig till att skilja Taiwan från Kina kommer den kinesiska armén inte tveka att starta krig, oavsett kostnaden", sade Wei till Austin under mötet, enligt Kinas försvarsdepartement.

Kinas och USA:s försvarsministrar träffades i Singapore i samband med försvarsforumet Shangri-La Dialogue.

Annons

Mötet är det första mellan kinesiska och amerikanska försvarsministrar sedan Austin tillträdde sin post, rapporterar det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV. Austin utsågs till försvarsminister i januari 2021.

Wei hotade i samtalet med Austin även att "slå sönder" alla självständighetsförsök från Taiwans sida för att på så sätt upprätthålla "fosterlandets enande".

Austin sade i sin tur att Kina måste avstå från "ytterligare destabiliserande åtgärder" mot Taiwan, enligt ett uttalande från det amerikanska försvarsdepartementet.

Taiwan fungerar i praktiken som en självständig stat och har inofficiella kontakter som motsvarar diplomatiska band med många länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons