Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sökande efter ballongrester fortsätter

USA söker vid Atlantkusten efter utrustning från den nedskjutna kinesiska luftballongen.
Kina markerade sitt missnöje med nedskjutningen.
USA • Publicerad 5 februari 2023
USA söker efter rester från den nedskjutna luftballongen.
USA söker efter rester från den nedskjutna luftballongen.Foto: Brian Branch/AP/TT

Amerikanska flottan och kustbevakningen finns i området utanför North Carolina där den misstänkta kinesiska spionballongens rester landade efter nedskjutningen på lördagskvällen.

Dykare är redo att söka efter sjunkna föremål, enligt militära källor som mediebolaget CNN talat med.

Annons

– Det kommer att bli relativt enkelt, säger militärrepresentanten om dykningarna.

Djupet beräknas till omkring 14 meter på platsen för nedslagen. Även obemannade dykfarkoster finns att tillgå för att föra upp material från ballongen till det amerikanska fartyg som väntar på plats.

– Jag tror inte att det kommer att ta månader, inte ens veckor, säger militärkällan till CNN.

Kinesisk markering

"Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot att USA med våld attackerar det obemannade civila luftskeppet", skrev det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande på söndagen.

Kina kallar beslutet att skjuta ned ballongen för en uppenbar överreaktion och menar att den "allvarligt bryter mot internationell praxis".

Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten vid 21-tiden på lördagen, svensk tid.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin kallade nedskjutningen en "avsiktlig och laglig handling" som svar på Kinas "oacceptabla kränkning av vår suveränitet".

Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Ballongen sågs bland annat över delstaten Montana där det finns en militärbas med kärnvapen.

Kina nekade inledningsvis till anklagelserna om ballongen men hävdade senare att det rörde sig om en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte. Enligt det kinesiska uttalandet hade ballongen begränsad styrförmåga och hade "avvikit långt från planerad kurs" på grund av vindar.

Diplomatiska konsekvenser

Den av USA misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser på fredagen, då USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking.

Annons

Det kinesiska utrikesdepartementet skriver på söndagen att regeringen förbehåller sig rätten att ge ytterligare nödvändiga svar.

"Kina kommer resolut att skydda relevanta företags legitima rättigheter och intressen", skriver departementet.

Natten mot lördagen uppgav USA:s försvarshögkvarter Pentagon att ytterligare en misstänkt spionballong observerats, denna gång över Syd- och Centralamerika. Colombia sade att landets stridsflyg granskat farkosten och att den hade "likheter med ballongen" över USA.

Inget annat latinamerikanskt land har bekräftat ballongflygningar över deras territorier.

Venezuela valde att attackera USA och sade att landet "återigen valt våld" när man sköt ned "en obemannad flygfarkost av kinesiskt ursprung".

Enligt amerikanska försvarskällor är ballongerna en del av en flotta som Kina använder för övervakning och att dess utrustning inte kan förknippas med meteorologiska funktioner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons