Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina nödgodkänner Pfizers covidpiller

Coronaviruset • Publicerad 12 februari 2022
Pfizers covidpiller PaxlovidFoto: Pfizer via AP/TT

Pfizers covidpiller Paxlovid har fått ett villkorat godkännande, ofta kallat nödgodkännande, i Kina. Det betyder att medicinen kan börja användas för att behandla vuxna i Kina med milda eller måttliga symptom och som löper risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Godkännandet är unikt, då Kina hittills inte har godkänt något av de utländska vaccin mot covid-19 som har utvecklats.

Annons

Studier visar att Paxlovid minskar risken för att läggas in på sjukhus och för att avlida till följd av covid-19, men den kinesiska läkemedelsmyndigheten efterfrågar ytterligare studier för att säkerställa medicinens effekt.

Tabletterna tros vara verksamma även mot omikronvarianten och ses som en stor möjlighet för att kunna utveckla nya strategier i hanteringen av pandemin, då läkemedlet möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.

Paxlovid har bland annat godkänts i USA, Israel, Kanada och Storbritannien och av den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons