Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina lättar på restriktioner i hela landet

Coronarestriktionerna ska lättas i hela Kina, och de omfattande obligatoriska masstestningarna ska minska, meddelar Nationella hälsokommissionen.
Kina • Publicerad 7 december 2022
Ett covidtest i huvudstaden Peking i måndags. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Enligt de nya riktlinjerna ska vissa personer som har lindriga symtom – eller inga symtom – kunna isoleras i hemmet. Tidigare har alla positiva fall isolerats i statliga anläggningar.

Riktlinjerna slår även fast att testfrekvensen ska minska. Nu ska masstesterna begränsas till "högriskområden" och skolor.

Annons

Beskedet kom några timmar efter en ny kinesisk rapport som visar att landets export och import i november sjönk till nivåer som inte setts sedan i början av pandemin.

Skyndar på vaccinationer

Nedstängningar ska i fortsättningen omfatta våningsplan i flerfamiljshus eller byggnader, och inte hela bostadsområden som tidigare. Dessutom ska invånarna inte längre behöva visa en grön hälsokod på sina mobiler för att komma in i offentliga byggnader, förutom vårdhem, medicinska institutioner, förskolor och skolor.

Människor som reser mellan olika provinser kommer inte längre att behöva visa ett nytaget negativt test och ska inte heller behöva testa sig vid ankomsten.

Vaccinationerna av äldre ska skyndas på, enligt de nya riktlinjerna. Den låga vaccinationsgraden har länge setts som ett hinder för att Peking ska kunna lätta på sin nollcovidstrategi.

Lättnad och oro

Många är lättade över beskedet.

– Det är på tiden att öppna upp, det har redan gått tre år, vi borde öppna upp helt, säger en invånare i Peking som ber att få vara anonym, till nyhetsbyrån AFP.

– Människor behöver arbeta och äta, du kan inte bara säga åt folk att inte lämna sina hem längre, säger intervjupersonen som lägger till att de som är oroliga kan stanna hemma men att andra måste jobba och fortsätta leva.

Andra är nervösa för ett nytt coronavirusutbrott.

– Vi är mycket oroliga, nu öppnar vi upp helt, regeringen bryr sig inte längre, vad ska vi göra om epidemisituationen blir allvarligare? säger en migrantarbetare som är rädd att de nya riktlinjerna kommer att göra det svårare att få jobb.

Många söker flyg

Sökningar efter flygbiljetter inför det kinesiska nyåret ökade på landets största reseapp Ctrip till den högsta nivån på tre år, rapporterar den statliga kinesiska nyhetssajten The Paper.

Annons

I måndags började flera städer i Kina försiktigt lätta på den strikta nollcovidpolitiken och tidigare rapportering om hur farligt coronaviruset är började tonas ned i statskontrollerade medier.

Kinas styre har försökt upprätthålla sin strikta politik för att hålla smittspridningen på noll, men samtidigt begränsa följderna för landets ekonomi. Många kineser har drabbats hårt av restriktionerna och invånarnas missnöje blev tydligt under ovanligt omfattande protester som bröt ut häromveckan, men som nu har avtagit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons