Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ketchupföretag tvingas böta halv miljard

Ekonomi • Publicerad 5 september 2021
Amerikanska tillsynsmyndigheten SEC har undersökt Kraft Heinz. Arkivbild.
Amerikanska tillsynsmyndigheten SEC har undersökt Kraft Heinz. Arkivbild.Foto: Joe Napsha

Kraft Heinz, som bland annat tillverkar ketchup, har under lång tid varit föremål för utredning av den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC (Securities Exchange Commission), men nu har böterna fastställts, rapporterar DI, som i sin tur refererar till CNN.

Falska leverantörskontrakt har förekommit, enligt SEC, och myndigheten har anklagat bolaget för bokföringsbrott. Syftet har enligt SEC varit att putsa till siffrorna så att bolaget skulle se mer attraktivt ut för investerare och analytiker.

Annons

Företaget har varken erkänt eller förnekat brott.

Nu har SEC bestämt hur straffet ska bli. Företaget ska böta 62 miljoner dollar, motsvarande cirka 530 miljoner kronor. De två cheferna som utretts ska betala 100 000 respektive 200 000 dollar, 850 000 svenska kronor respektive 1,7 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons