Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Katolska präster i tysk sexbrottsskandal

Nästan 200 katolska präster i Münster stift i västra Tyskland har sexuellt utnyttjat minderåriga under tidsperioden 1945–2020, enligt en ny rapport.
Antalet offer är minst 610 – men den verkliga siffran kan vara tio gånger högre.
Tyskland • Publicerad 13 juni 2022
De flesta av prästerna som misstänktes för övergrepp förflyttades endast. Arkivbild.
De flesta av prästerna som misstänktes för övergrepp förflyttades endast. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Minst 196 präster har gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot minderåriga under åren, enligt en rapport från Universität Münster som tagits fram med stöd av stiftet. Forskarna har fått fri tillgång till stiftets arkiv och även intervjuat många offer.

Rapporten slår fast att minst 610 barn och unga utsattes för övergreppen, men den verkliga siffran är troligtvis åtta–tio gånger högre.

Annons

Rapporten slår även fast att stiftets ledning mörklagt det som hänt och endast ingripit för syns skull. De flesta av prästerna som misstänktes för övergrepp förflyttades endast, i stället för att få rätten att arbeta som präst indragen.

– Biskoparna och andra tjänstemän i stiftsledningen var i vissa fall mycket väl medvetna (om övergreppen), säger medförfattaren Thomas Grossboelting.

Prästerna som pekats ut utgör omkring fyra procent av alla präster som arbetat i stiftet under tidsperioden. Runt fem procent av de utpekade prästerna var serieförbrytare och stod för fler än tio övergrepp var.

Münster biskop Felix Genn ber i ett uttalande om ursäkt till offren för övergreppen och mörkläggningen.

Under 2018 slog en rapport beställd av den katolska kyrkan i Tyskland fast att minst 3 677 personer utsattes för övergrepp mellan 1946 och 2014. Mer än hälften av offren var 13 år eller yngre.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons