Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Katastroforkan har nått Nicaragua

Kaos och förödelse väntas i spåren av ovädret Iota, som nu har dundrat in över Nicaraguas stränder som en katastrofal kategori 5-orkan.
Centralamerika • Publicerad 17 november 2020
En satellitbild som visar orkanen Iota på måndagen strax efter lunch, svensk tid.
En satellitbild som visar orkanen Iota på måndagen strax efter lunch, svensk tid.Foto: NOAA/AP/TT

Vindar på 72 meter i sekunden, enorma stormvågor och kraftigt skyfall hotar nu områden som drabbades av stormen Etas förödande framfart för mindre än två veckor sedan.

– Vi bävar alla för våra liv, säger Magdalena Bell, som har tagit skydd på ett evakueringscenter i kuststaden Puerto Cabezas i Nicaragua, till nyhetsbyrån Reuters.

Sex meters stigning

Annons

Iota uppstod som en tropisk storm i Karibien i fredags och har snabbt vuxit till förkrossande styrka. Den drar nu in över Nicaraguas och Honduras ostkuster och väntas få förödande konsekvenser för miljontals människor.

– Just nu är orkanens öga vid kusten i Haulover, säger Marcio Baca, chefsmeteorolog i Nicaragua, natten mot tisdag svensk tid, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Orkanen spås snabbt avta i styrka när den drar in över land, men vattenmängderna som den för med sig är nog så katastrofala. Havsnivån väntas stiga upp till sex meter mot normala nivåer och nästan 800 millimeter regn kommer att falla över området de närmsta dagarna.

Närmar sig rekord

Mitt i kaoset efter Etas härjningar, där uppemot 200 människor omkom i översvämningar och skred, har myndigheter från Guatemala i norr till Panama i söder ännu en gång tvingats beordra evakueringar. Tusentals människor har uppmanats att lämna kustområden, sluttningar och vulkaner på grund av risken för stormvågor och jordskred.

Iota är den 13:e tropiska orkanen på Atlanten under årets säsong, som närmar sig rekordsäsongen 2005, då 15 tropiska orkaner noterades.

Ledarna i regionen säger att de omfattande ovädren beror på klimatförändringarna, och de får stöd av FN:s flyktingorgan, som förra veckan rapporterade att klimatförändringar har ökat intensiteten av både regn och torka i Centralamerika, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons